Gå til sidens hovedinnhold

Politiet må få ned passkøene før sommerferien

Artikkelen er over 4 år gammel

Politidirektoratet har gitt politidistriktene beskjed om å utvide antall timer for bestilling av pass. Flere steder i landet er det en måneds ventetid. – Vi har fortsatt kapasitet i distriktet, sier passansvarlig i Haugesund Kjetil Optun.

HAUGESUND: Mange politidistrikter har innført elektronisk timebestilling for folk som trenger nytt pass. Før sommerferien er pågangen ekstra stor, og mange steder er det inntil fire ukers ventetid.

I et telefonmøte onsdag fikk landets politimestre beskjed fra Politidirektoratet om å sette inn tiltak for å redusere køene, skriver Dagbladet.

I gamle Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, nå Sør-Vest politidistrikt, er det fortsatt ledig for timebestilling.

– I Haugesund og på Stord blir det nok vanskelig å få bestilt time de neste 14 dagene, men vi har ledig kapasitet i Karmøy, Ølen og Sauda, sier Optun.

Han er seksjonsleder for forvaltningsseksjonen ved Haugesund politistasjon.

– Står i kø for kølapp

Torsdag morgen sto flere i kø da dørene til politihuset i Haugesund ble låst opp klokken 07.25.

– Vi har fortsatt åpning for drop-in kunder, men har måttet begrense disse til 20 per dag. Vi ser at disse kølappene ryker ut i løpet av kort tid etter at vi har åpnet dørene. Folk står i kø for kølapp, sier han.

Da er løsningen å heller bestille time ved lensmannskontoret i Karmøy.

– Politidirektoratet har i dag gitt politidistriktene beskjed om å utvide antall timer for bestilling av pass. Hvordan forholder dere dere til den ordren?

– Vi har ikke fått konkret ordre om å utvide åpningstidene. Så lenge vi har kapasitet i området vårt forholder vi oss det og ser ikke behov for å utleide per i dag, sier Optun, som ikke vil bli overrasket om det kommer et pålegg fra høyere hold.

Vi nærmer oss sommerferie og da går det ofte opp for folk at det trenger nye pass.

Nødpass siste mulighet

Om det ikke er helt fullt her lokalt, har flere andre politidistrikt utfordringer med å tilfredsstille publikum. 

Søndre Buskerud politidistrikt opplyser at de der har hatt stor pågang av folk fra Oslo og Akershus fordi det har vært sprengt pågang der.

På Oslo Lufthavn har politiet også merket større pågang av folk som ber om nødpass.

– Vi har hatt en stor økning av folk som kommer hit for å få nødpass fordi det ikke har vært mulig å få pass hos politiet på hjemstedet. Noen rett og slett forlanger at vi skal kunne skaffe dem pass fordi flyet går om kort tid, sier fungerende seksjonsleder ved Gardermoen politistasjon, Atle Opheim.

Han understreker at politiet hjelper så godt de kan, men at passløse reisende må vente dersom politiet er opptatt med viktigere oppgaver.

Nødpass er også mulig i Haugesund.

– Skulle det være helt krise, får vi det alltid til, men da er det viktig at landet de skal reise til også godkjenner nødplass. Det er det ikke alle land som gjør, sier seksjonslederen i Haugesund.

Les også

Derfor haster det å tenke på pass nå

 

Kommentarer til denne saken