Advokat hardt ut mot politiet i Haugesund

Advokat Brynjar Meling går hardt ut mot politiet i Haugesund.

Advokat Brynjar Meling går hardt ut mot politiet i Haugesund. Foto:

Av

– Håpløs bruk av ressurser.

DEL

RADIO102: Politiet i Haugesund anmeldte to tilfeldig forbipasserende menn for narkotikabruk da de var ute med narkotikahund lørdag kveld og natt til søndag. – Håpløs bruk av ressurser, mener advokat Brynjar Meling, som mener begge burde fått gå i fred. Politiet svarer med at de må gjøre sin plikt.

HØR INNSLAG PÅ RADIO102

– Personer som bruker narkotika på denne måten er ikke et samfunnsproblem. Enten har de et forhold til narkotika tilsvarende mange andre mennesker sitt forhold til alkohol, meg selv inkludert, eller så har de utviklet et narkotikaproblem. Da skal de ha behandling, ikke straff, sier den profilerte advokaten.

Skrekkeksemplet var ifølge Meling en en Twittermelding fra Egersund i helga, der en kvinne som ble funnet sovende utendørs i kalde natta ble vekket og anmeldt. Denne episoden er det også svært mange som har kommentert på Twitter, og ytret krass kritikk mot politiet for.

– Hun våknet med betydelig større problemer enn det hun hadde da hun sovnet. Her er min sterke anklage mot politiet at her bruker man ressursene feil.

Vil endre lovverket

Meling er fullt klar over hva dagens lovverk sier, men mener det bør endres, og at politiet aldri skulle vært ute og “lusket” med narkotikahund i helga.

– Jeg har en mistanke om at de gjør dette fordi det er saker som er lette å løse, og som ser bra ut på statistikken. Disse to personene burde ikke vært stoppet i utgangspunktet. Jeg mener det er feil ressursbruk, politiet mener noe annet. Hvor mange barn og unge som var ute i Haugesund i helgen hadde fått tak i alkohol på ulovlig vis, uten at politiet prøvde å finne ut hvem som skaffer dem det. Det er en langt viktigere samfunnsoppgave for politiet, sier Meling.

Politiet avviser kritikken

I Sør Vest Politidistrikt svarer leder for felles operativ tjeneste, politiinspektør Steffen Thesen, på Melings kritikk.

– På generelt grunnlag må jeg si at det ville være veldig rart om en politipatrulje ute på byen kom over et lovbrudd, men valgte å ikke ta tak i det. Vi har ikke noe valg dersom hunden markerer på en person, og vedkommende ekjenner bruk av narkotika. Da er det vår plikt å slå ned på det. Alt annet vil være feil, sier Thesen til Radio 102.

Han er sterkt uenig i at politiet burde latt de to nevnte mennene i Haugesund sist helg gå fri uten anmeldelse, og istedet prioritere å lete opp personer som sørger for å skaffe alkohol til mindreårige.

– Dette med mindreårige og alkoholbruk er et satsingsområde for politiet på lik linje med narkotikabruk. Vi er opptatt av forebygging og politiet samarbeider godt med både barnevernstjenesten og foreldrene, når vi i helgene treffer mindreårige som drikker alkohol. Enten på byen eller på private fester. Dette er vi borti hver eneste helg og det å si at politiet ikke skal prioritere narkotikalovbrudd når vi kommer over det blir en underlig argumentasjon, sier Thesen.

Saken fortsetter under bildet

Brynjar Melings tweet.

Brynjar Melings tweet. Foto:

– Ikke for å pynte på statistikken

Advokat Brynjar Meling sier også at han mistenker at politiet tar tak i narkotikasaker som de i Haugesund sist helg fordi det er saker som er lette å løse, og som ser bra ut på statistikken.

– Det syns jeg blir feil vinkling, og det stemmer ikke, er Thesens svar.

Artikkeltags