– Legg på hvis de ringer. Det kan være tulletelefoner

POLITIET: Operasjonsleder Rune Plassen i Sør-Vest politidistrikt ber folk om å kutte samtalen hvis de får oppringninger om noe som minner om tull eller svindelforsøk.

POLITIET: Operasjonsleder Rune Plassen i Sør-Vest politidistrikt ber folk om å kutte samtalen hvis de får oppringninger om noe som minner om tull eller svindelforsøk. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Politets teori er at oppringningene enkelte får like gjerne kan være tulleoppringing som svindel.

DEL

HAUGESUND: Politiet forteller fredag formiddag at det er kommet inn noen flere meldinger fra folk som har fått oppringinger.

– Noen, men vi har ikke tall på dette. Vi etterforsker heller ikke saken så lenge det ikke er kommet anmeldelser fra noen som enten er blitt svindlet eller er utsatt for alvorlige trusler, sier operasjonsleder Rune Plassen i Sør-Vest politidistrikt.

Politiet i Haugesund har siden torsdag kveld fått inn flere meldinger om forsøk på telefonsvindel. Oppringningene det dreier seg om kommer fra et 0047-nummer og samtalen går på en utenbys dialekt, i noen få tilfeller på engelsk.

Kan være en app

– Vi er usikre på om dette faktisk er svindelforsøk. Det kan være det, på samme måte som enkelte fra tid til annen mottar eposter med forsøk på å lokke folk til å gi fra seg sensitive opplysninger. Men vi utelukker heller ikke at det hele skyldes en app noen bruker for å gjøre tulleoppringninger til folk, sier operasjonsleder Plassen.

Ingen av dem som har kontaktet politiet til nå angående denne saken har opplyst at de er blitt svindlet eller alvorlig truet.

– Vår oppfordring til dem som mottar disse oppringningene er at de bare skal kutte samtalen eller legge på røret hvis de ringer, sier operasjonsleder Rune Plassen.

Begynte i 17-tiden

Det var torsdag kveld politiet fikk de første meldingene fra folk som mente de var utsatt for svindelforsøk.

– De som blir ringt opp beskyldes for å ha koblet seg på et trådløst nettverk, som de ikke har lov til å være på. De blir så bedt om å oppgi diverse opplysninger. En kvinne som ringte inn sent i kveld forteller at hun ble beskyldt for å stjele strøm, sa operasjonsleder Trond Børge Åsbu i Sør-Vest politidistrikt til Haugesunds Avis torsdag kveld.

Den første telefonen om svindelforsøk kom i 17-tiden. Etter den tid har det kommet inn en flere henvendelser.

– De som har ringt oss har tidlig forstått at dette var et svindelforsøk. Om noen har latt seg lure til å oppgi sensitiv informasjon, vet vi ikke ennå, sier operasjonslederen.

Artikkeltags