Gleder seg til sitt første landsmøte

Lokal sak: Synnøve Bårdsen Lindanger sier eiendomsskatt er en sak som berører tysværbuen direkte. Foto: Harald Nordbakken

Lokal sak: Synnøve Bårdsen Lindanger sier eiendomsskatt er en sak som berører tysværbuen direkte. Foto: Harald Nordbakken

Finstas og forventninger er lagt i kofferten. I dag reiser Synnøve Bårdsen Lindanger til Oslo. Hun er en av dem som skal peke ut kursen for Arbeiderpartiet foran valget.

DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

LANDSMØTE: Tysvær-politikeren er debutant. Spent og glad for å ha blitt valgt til oppdraget. Det skjedde på fylkesårsmøtet i mars. I tillegg til Synnøve Bårdsen Lindanger, er Tove Elise Frøland fra Vindafjord AP, Svanhild Lygre Andersen fra Karmøy og Arne-Christian Mohn fra Haugesund de utvalgte fra nordfylket.

– Vi er 16 totalt fra Rogaland som reiser til landsmøtet. Jeg gleder meg veldig, sier Synnøve Bårdsen Lindanger.

Hun ser fram til alt sammen, og gleder seg særlig til å være på et landsmøte som blir besøkt av de store. Disse vi ellers bare ser på TV.

– Gro Harlem Brundtland. Bare å få se henne blir stort. Thorbjørn Berntsen kommer også, sier Lindanger og smiler.

Hun ser fram til å være sammen med kolleger fra nabokommunene. Partikolleger, men de ses ganske sjelden. Nå får de anledning til å bli kjent med hverandre. Og med Rogalands stortingsrepresentanter Hege Haukeland Liadal og Hadia Tajik.

Mange saker

Sakslisten er lang og innholdsrik når landets Arbeiderparti-utsendinger, partiledelse, stortingspolitikere og veteraner kommer sammen. Det er et år med stortingsvalg. Partiprogram og sakene som skal frontes i valgkampen skal vedtas.

– Kjekt å få være med på, sier Lindanger som skal få vite mer om hva det går i onsdag kveld, før landsmøtet starter midt på dagen torsdag.

– Det er tradisjon for å stemme samlet i Ap. Bortsett fra i saker om alkohol og religion, der er vi fristilte, sier hun.

Hun skal ikke tale under landsmøtet. Ni av utsendingene fra Rogaland fikk taletid, debutanten fra Tysvær var ikke blant dem. Lindanger hadde talen klar, i tilfelle hun fikk taletid. Da ville hun snakket om varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA). Hun ville åpnet med å si at bare 20 prosent av våre utviklingshemmede har arbeid å gå til. Det er bare 3.000 personer. De andre har ikke arbeid. I VTA-bedriftene er bare 13 prosent utviklingshemmede, ville hun sagt og bedt om at hennes parti skulle være garantist for flere VTA-plasser.

Synnøve B. Lindanger ville så ha fortalt om sin Aage på 19 år som har Downs syndrom.

– Jeg har alltid vært opptatt av de svakeste. Også før Åge ble født, poengterer hun som var 25 år da hun meldte seg inn i Ap.

Innflytter

Hun er leder i Tysvær Arbeiderparti på andre året, og sitter i formannskapet. 56-åringen synes det er spennende å ha innflytelse, og interessant å få inngående kjennskap til hva som skjer der hun bor. Men makt har aldri vært en drivkraft.

– Nei, makt bryr jeg meg ikke om. Ikke er jeg særlig opptatt av å ta ordet heller. Jeg er ganske beskjeden, og liker ikke å stikke meg fram, sier hun som godt kan la være å holde innlegget hun har skrevet. Hvis andre kommunestyrerepresentanter har vært på talerstolen først, ser hun ikke noe poeng i å ta mikrofonen for å gjenta noe andre har sagt. Synnøve Bårdsen Lindanger er innflytter til Skjoldastraumen. Egentlig er hun fra Sævelandsvik på Karmøy, yngst av seks søsken. Giftet seg med en odelsgutt fra Skjoldastraumen, flyttet dit og ble firebarnsmor.

I Tysvær-politikken har hun vært aktiv i flere perioder nå. Det var hun også på Karmøy, og som første vara ble det mange møter sist på 1980-tallet. Nå er hun folkevalgt i Tysvær, men er ikke lenger kommuneansatt. Etter over 30 år som lærer, hoppet hun av og fant arbeid på øya hun kommer fra.

Nå er hun menighetspedagog i Torvastad, og stortrives med det.

Har sammen med flere ansvar for konfirmantundervisning og samarbeider med skolen om noe av undervisningen.

Sammen med organisten, setter hun toner til salmene. Synnøve, som blant annet har bakgrunn som dirigent for Stangaland skolekorps, trakterer kornetten. Kirkegjenger har hun alltid vært. Minnes at hun og faren gikk sammen i gudstjeneste.

Moren var hjemme og tok seg av middagen, mens hun lyttet til radioens gudstjeneste.

I Oslo skal hun lytte til folk hun har stor respekt for. Og kanskje servere en replikk. Det tar hun som det kommer.

Hun er god til det. Beskjeden, men uredd.

Artikkeltags