HAUGESUND: Organisasjonene Anti-Pegida Haugaland, Nye SOS Rasisme, Tjen Folket og Palestina-komiteen fikk grunneier Haugesund kommunes tillatelse til demonstrasjon allerede i forrige måned, og sendte melding til politiet om dette i månedsskiftet.

Stasjonssjef Edgar Mannes i Haugesund forteller at Pegidas søknad ikke kom før mandag denne uka, og at politiet har brukt tirsdagen på en dialog med Max Hermansen.

- Vi har fortalt ham at fire andre organisasjoner skal demonstrere denne dagen, og at disse sendte oss melding for ei stund siden. For å sikre en sikker og verdig gjennomføring har vi bedt Pegida om å finne en annen dato, sier Mannes.

Vil returnere senere

Politiet har oppfattet at Pegida vil returnere en annen dato, noe Hermansen bekrefter overfor Haugesunds Avis.

- Det er meget mulig, men dette vil jeg diskutere med de fire personene som er sentrale i etableringen av Pegida Haugesund. Jeg skal for øvrig ha en middag med dem mandag kveld, sier Hermansen.

Bespisningen vil skje i Haugesund, for Hermansen har allerede bestilt flybilletter for å komme til byen.

Han ønsker også å snakke med politiet om hva han må gjøre for å få avviklet en marsj, og åpner for å ta en tur til en videregående skole for å fortelle mer om hva Pegida står for.

Henrik Ormåsen i Anti Pegida Haugaland sier det er en stor seier for dem at Pegida ikke får ha sin marsj.

- Garanterer mobilisering

- Vi er imot at de skal få spre hatet sitt, og jeg kan garantere at vi skal mobilisere også ved en senere anledning dersom de kommer igjen, sier Ormåsen.

Hermansen er oppgitt over den motstanden organisasjonen hans møter i ulike byer, og kaller det et «hylekor».

- De roper «ingen støtte til Breiviks venner» og «ingen rasister i våre gater». Dette er forferdelig, for det har ingen rot i virkeligheten. Jeg mener ikke at muslimer skal ut av Norge, men at verdier basert på humanismen og vår kristne kulturarv skal være enerådende i Norge, sier han.

Ormåsen karakteriserer Hermansens virksomhet som ren mobbing av andre mennesker, og tar det som en hedersbetegnelse at Pegida-lederen kaller motdemonstrantene for «hylekor».

Har registrert motstanden

- Det er bra at han har registrert at det er stor motstand mot ham, sier Ormåsen, som også er styremedlem i Tjen Folket – en av de andre organisasjonene som skal demonstrere i Haugesund på mandag.

Politistasjonssjef Edgar Mannes understreker at dersom alle organisasjonene skulle få demonstrere kommende mandag ville politiet måtte sette like vilkår for alle. Det syntes de ble feil all den tid de fire første sendte melding mye tidligere enn Pegida.

- Vi er selvfølgelig åpne for at Pegida skal få gå sin marsj på et senere tidspunkt, det kommer an på omstendighetene, sier Mannes.

Hermansen ønsker ikke å si noe om deres tidligere publisering av 22. april som tidspunktet for sin marsj har hatt noen innvirkning på at de nå ikke får gå i Haugesund.

- Vi hadde nok blitt snytt for å gå uansett så lenge hylekoret mobiliserer, sier han.