Gå til sidens hovedinnhold

Her er Høyres ordførerkandidat

Artikkelen er over 2 år gammel

Fastlege Tor Kristian Gaard (58) er Karmøy Høyres ordførerkandidat før kommunevalget neste høst.

KARMØY: 5. juni kunne styret i Karmøy Høyre fortelle at en enstemmig nominasjonskomité går for Aase Simonsen  som partiets ordførerkandidat til valget i 2019.

En uke senere sendte Karmøy Høyre ut en pressemelding om at Tor Kristian Gaard stiller seg til disposisjon for å stå på toppen av listen.

Dette dannet utgangspunktet for onsdagens nominasjonsmøte i Karmøy Høyre. 

Tidligere ordfører, og nå vara på Stortinget, Aase Simonsen, mot dagens gruppeleder i kommunestyret, Tor Kristian Gaard.

Les også

Vil bli ordfører i Karmøy 

Karmøy Høyre-leder Margaret Hystad ønsket velkommen til nominasjonsmøte klokken 18 onsdag kveld.

– Vi har registrert 55 stemmeberettigede medlemmer, innledet Hystad.

Fylkessekretær i Rogaland Høyre, Harald Ellingsen, fikk jobben som ordstyrer.

Leder av nominasjonskomiteen er Hans Sandvold.

Fikk 31 av 56 stemmer

– Innstillingen er enstemmig. Etter en grundig gjennomgang av mange gode kandidater, pekte Aase seg ut som den beste. Hun har bred politisk erfaring, står støtt i Høyre og er flink til å kommunisere ut Høyre-politikk, var noe av det Sandvold begrunnet valget med.

Det viste seg å være 56 som hadde stemt. Tor Kristian Gaard fikk 31 stemmer, og er Karmøy Høyres ordførerkandidat til kommunevalget neste år.

Etter at nominasjonskomiteen hadde sagt sitt om sitt førstevalg, Aase Simonsen, ble det dramatisk da kommunestyrerepresentant Turid Aune ba om ordet.

Hun fortalte om en tekstmelding fra leder Margaret Hystad, hvor hun og mange andre hadde blitt oppfordret til å støtte Aase Simonsen og mangfoldet i Høyre. Og at alternativet, ifølge Hystad, ville bli pensjonistforeningen, med Jan Birger Medhaug i spissen. 

Aune uttrykte skuffelse over at lederen hadde sendt denne tekstmeldingen.

Sendte "dødninghode" i SMS

Medhaug ba også om ordet og snakket om tekstmeldingen. Han hadde også fått den, og viste til at i bunnen av tekstmeldingen, var det et dødninghode.

(Haugesunds Avis har fått se meldingen, og rett skal være rett. Det er ikke snakk om et dødningshode, men et uttryksikon som symboliserer skrik/redsel)

Stemningen var uansett satt.

Etter avstemningen beklaget Hystad at tekstmeldingen var signert med en negativ ladet emoji. 

Nok om tekstmeldinger.

I debatten i forkant av avstemningen, var det flere som pekte på at det kunne bli uheldig med en ordfører som er vara på Stortinget.

Jan Birger Medhaug var blant dem. Han mente det var bedre å satse på Tor Kristian Gaard.

Så var det tid for de to kandidatene til å holde innlegg.

Kreftsyk

Gaard viste til at han nylig fortalte til Karmøynytt at han er kreftsyk. Og det var derfor han hadde sagt nei til å bli ordførerkandidat da nominasjonskomiteen holdt på med undersøkende arbeid.

– Tiden jeg har på jorda, måtte plutselig revurderes. Derfor ga jeg beskjed til nominasjonskomiteens leder at jeg ikke ønsket å stille, sa Gaard.

Før han holdt sin egen forsvarstale.

– Jeg kom inn i politikken og kommunestyret i forrige periode. Denne perioden ble jeg gruppeleder. I forkant av det, var det urolig i Karmøy Høyre. Det ble pekt på meg, for å ta lederansvar og få til en samlet gruppe videre. Og det klarte jeg. Dette er jeg god på. Jeg spiller de andre gode. Med meg ved roret, kan vi til og med få til ting med Haugesund, Tysvær og andre kommuner. Jeg kan nok virke sur, og må nok lære meg å smile mer hvis jeg skal være ordførerkandidat, sa Gaard, før han smilte og fikk stor applaus.

Aase Simonsen takket for nominasjonskomiteens støtte og fortalte sine kolleger at motivasjonen er stor for å være ordførerkandidat.

– Jeg har tro på at Karmøy Høyre, og den positive driven vi har. Jeg skal gjøre mitt beste til at vi vinner valget neste år. Jeg ble overrasket, Tor Kristian, da du plutselig ringte meg og sa at Jan Birger Medhaug ville komme med et benkeforslag på deg. Jeg er glad for at du valgte å gå ut med det på forhånd, sa Simonsen.

Fattet Simonsen

Etter avstemningen var det en fattet Simonsen som nettopp hadde innsett at hun hadde tapt.

– Jeg gikk her i kveld og trodde det skulle bli jevnt, men var innstilt på at det ikke ble meg. Jeg respekter medlemmenes valg. Partiet bestemmer. Jeg er glad for masse god støtte. Nå synes jeg det er godt å få en avklaring. Det har vært en spennende uke. Den politiske framtiden behøver ikke å bli så gal. Det er halvannet år til valget og jeg må vurdere om jeg stiller videre. Det kan bli aktuelt å bare stille til fylket, men jeg har ikke bestemt meg, sier Simonsen.

Tor Kristian Gaard var naturligvis en glad mann etter avgjørelsen. Han holdt en flammende seierstale og manet til å stå samlet.

– Ante du at dette kom til å skje før du kom her i dag?

– Jeg har ikke gjort noe. Har ikke sendt en eneste tekstmelding. Men jeg visste at noen mobiliserte for meg. Og som FKH-er, møter jeg alltid opp til kamp med forventninger om å vinne, sa Gaard til avisa like etter avgjørelsen.

Kommentarer til denne saken