Levinsen melder seg ut av MDG

Artikkelen er over 2 år gammel

Uenighet med gruppeleder i fylkestinget gjør at Marianne Sol Levinsen melder seg ut av Miljøpartiet de Grønne.

DEL

KARMØY: Marianne Sol Levinsen ble valgt inn i både Karmøy kommunestyre og Rogaland fylkesting ved valget i 2015. Nå forlater hun MDG.

I en epost til lokale medier skriver Levinsen om begrunnelsen for å melde seg ut. To saker blir spesielt trukket fram. Den ene gjelder ønsket om utredning for et biogassanlegg i Nord-Rogaland.

– Her var min gruppeleder på fylkestinget totalt uenig i at Rogaland skal satse på biogass, skriver Levinsen.

Hun sier til Haugesunds Avis at hun blant annet ble beskyldt for å ha «Karmøy-hatten» på når hun talte for biogass i nordfylket.

Den andre saken gjelder arbeid for alvorlig kreftsyke og deres pårørende:

– Jeg har også opplevd krass kritikk mot at jeg har løftet fram arbeidet for alvorlig kreftsyke og deres pårørende. Jeg mener at psykisk og fysisk helse henger sammen og vi trenger å løfte dette fram, skriver Levinsen.

Levinsen mener det har vært «en viss ukultur» i partiet den siste tiden.

– Jeg har bedt om hjelp fra partiet sentralt, uten at det skjedde noe, sier Levinsen.

Tilbød mekling

Fylkesleder for MDG, Morten Tønnessen, mener det ikke er ukultur i partiet, men at dette er en personkonflikt mellom Levinsen og gruppeleder Torfinn Ingeborgrud.

– Jeg fikk utmeldingen onsdag kveld, og er fra før kjent med samarbeidsproblemene mellom Marianne og Torfinn. Vi har prøvd å involvere oss, blant annet med tilbud om mekling ved hjelp av en ekstern person, sier Tønnessen.

Fylkeslederen sier det har vært en saklig uenighet mellom Levinsen og Ingeborgrud om biogassanlegg, men at slike saker avgjøres i fylkestingsgruppa. Når de to der ikke er enige, er det stemmene til varamedlemmene som avgjør.

Når det gjelder arbeidet for kreftsyke og deres pårørende, roser Tønnesen Levinsens engasjement.

– Hun har selv mistet noen som var nær henne. Det er hun sterkt berørt av og det er forståelig at dette også skaper et politisk engasjement. Marianne har gjort et beundringsverdig arbeid her. Så kan det være at det har vært noe uenighet om prosess og om klarering av utspill, men dette vet jeg ikke så mye om, sier Tønnessen.

Han sier de tar påstander om ukultur på alvor, men mener dette først og fremst er en personkonflikt.

– Jeg ble fylkesleder i mars, men forstår at denne konflikten startet like etter valget i 2015. Jeg synes det er leit å miste Marianne som aktiv og medlem. Hun har gjort mye godt arbeid for partiet, sier Tønnessen.

Torfinn Ingeborgrud ønsker ikke å kommentere denne saken. Beskrivelsene av en konflikt mellom ham og Levinsen mener han fylkesleder får svare for.

Fått tilbud om nytt parti

Levinsen sier hun fortsatt har et stort politisk engasjement.

– Jeg er ikke noe offer, jeg er en kriger. Jeg har fortsatt mye jeg brenner for, og har fått mange nye venner gjennom politikken.

– Er det aktuelt å melde deg inn i et annet parti?

– Det kan det være. Jeg har allerede fått invitasjoner fra folk i SV, Venstre og Høyre, sier Levinsen.

I Karmøy kommunestyre er det nå sju representanter uten parti (inkludert de to midlertidig ekskluderte fra Frp). Ytterligere to politikere har etter valget forlatt sitt listeparti og meldt seg inn i Høyre.

Artikkeltags