SOLA: Mange haugalendinger fikk ikke med seg starten på Solamøtet mandag. Redusert kapasitet over Boknafjorden, og anløp i Mekjarvik framfor Mortavika, skapte store køer og forsinkelser.

Fem elever fra Skeisvang videregående skole i Haugesund skulle på møtet fortelle om hvordan det skal være å bo, jobbe og leve i Rogaland om 30 år.

Da ferja gikk fra Arsvågen klokka 8, kom disse ikke med.

Med to timer til neste ferje, og overfart på drøyt halvannen time, dro de hjem og bidro på møtet via nettjenesten Skype.

Elevene hadde deltatt på en gründercamp i november. Der hadde de fått oppgaven om å se inn i framtida, og ble plukket ut som vinnerne blant ti grupper.

Premien var blant annet å presentere tankene sine på det prestisjefylte Solamøtet.

Blir store vindmølle-parker

- Disse elevene så Rogaland som en helhet som måtte tas i bruk, en storregion, sier Vibecke Lykke Olsen i Ungt Entreprenørskap Rogaland når vi spør om hvorfor de fem elevene fra Skeisvang vant.

Løsningene skulle være nyskapende og spennende.
 
I presentasjonen via en litt haltende nettoverføring fra Haugesund, snakket elevene blant annet om energi.

- Det er store vindmølleparker utenfor Karmøy og Jæren, sa de om 2044.

De snakket om bedre kollektivtransport og god tilrettelegging for syklister. Det skal være høyhastighetstog mellom Bergen, Haugesund og Stavanger, med tuneller under sjøen – så vi ikke har de problemene vi hadde i dag, sa elevene til næringslivstoppene og politikerne på konferansen.

Kommunestruktur var stikkord

Elevene ser også et felles bo- og arbeidsmarked i Rogaland.

Da nevnte de stikkord som hadde vært tema i starten av møtet – kommunestruktur.

Her hadde blant annet kommunalminister Jan Tore Sanner (H), NHO-direktør Kristin Skogen Lund og Arve Kambe (H) snakket varmt og mye om kommunesammenslåinger.

Geir Pollestad (Sp) hadde før start ment at hele møtet er et propagandashow for kommunesammenslåinger.

Det nærmest bekreftet Kambe:
- Hele poenget med denne konferansen er å unngå å bli kommune-fast, sa Kambe etter å ha nevnt Rogfast og haugalendingene som var ferje-fast.