Mæland tar ingen selvkritikk for Widvey-utnevnelsen

De tidligere statsrådskollegene Thorhild Widvey og Monica Mæland har møttes fire ganger i private sammenhenger etter høsten 2013, går det fram av svaret som næringsministeren har sendt til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

De tidligere statsrådskollegene Thorhild Widvey og Monica Mæland har møttes fire ganger i private sammenhenger etter høsten 2013, går det fram av svaret som næringsministeren har sendt til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Næringsminister Monica Mæland (H) ser ingen grunn til å innføre et regelverk for utnevning av styreledere i statlige selskaper. Hun forsvarer prosessen som førte til at Thorhild Widvey ble styreleder i Statkraft.

DEL

OSLO: Dette kommer fram i et brev der næringsministeren svarer på fire spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Opposisjonen i komiteen er kritisk til at Mæland ikke avklarte sin habilitet på forhånd, og mener at en SMS-utveksling mellom de to antyder at Widvey ble utnevnt som følge av avtalt spill.

Fire sammenkomster

Mæland forsvarer at hun ikke ba om en vurdering fra Lovavdelingen i Justisdepartementet i forkant av utnevnelsen. I brevet lister hun opp fire private sosiale sammenhenger der de to har møttes:

  • Mæland var gjest i Widveys fødselsdag i januar 2014.
  • De møttes da Widvey gikk ut av regjeringen i desember 2015
  • Mæland deltok i februar i år på en middag sammen med seks andre personer.
  • Mæland deltok også i deler av Widveys 60-årsdag i mai i år.

Flere kandidater

Næringsministeren skriver at det ble vurdert flere kandidater enn daværende styreleder og den tidligere statsrådskollegaen Thorhild Widvey i prosessen for å peke ut styreleder i Statkraft.

I brevet avviser Mæland at det er behov for et regelverk for utnevning av styreledere i statlige selskaper. Rammene settes i dag av eierskapsmeldingen og er under parlamentarisk kontroll, påpeker Mæland.

– På denne bakgrunn er min vurdering at rammene for statens arbeid med styrevalg i statlige selskaper der staten er aksjeeier, er tilfredsstillende og legger godt til rette for forsvarlige og grundige styrevalgprosesser, heter det i brevet.

Artikkeltags