– Blåste til over lovlig verdi

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto:

DEL

STORD: En mannlig bilfører i begynnelsen av 40-årene slipper i beste fall unna med en bot eller må belage seg på både førerkortbeslag og en rettsrunde, etter at han ble tatt for promillekjøring tirsdag ettermiddag.

Det var ved 15.30-tiden at en politipatrulje ved Heiane på Stord stoppet bilen mannen kjørte.

– Han blåste til over lovlig verdi i alkometeret og siktes for kjøring i påvirket tilstand, sier vaktsjef ved Haugesund politistasjon, Emma Audunsdottir.

En utvidet blodprøve avgjør hvor høy promille mannen hadde i blodet. Audunsdottir kjente tirsdag kveld ikke til resultatet av denne prøven.

Generell straff ved promillekjøring

Ved utmåling av straffen tas særlig hensyn til graden av påvirkning og hvilke farer kjøringen har medført. Også dine personlige forhold kan komme inn og påvirke domsresultatet i positiv eller negativ retning.

PromilleBotFengselInndragelse førerkort
0,2-0,5‰1 ½ månedslønn *1Vanligvis ikkeVanligvis ikke (maks ett år)
0,5-1,2‰1 ½ månedslønn *1Ubetinget/betinget fengsel (normalt betinget)Minst ett år
Over 1,2‰1 ½ månedslønn *1Ubetinget fengsel (minst 21 dager) *2Vanligvis 2-5 år

*1 For mange med lav inntekt og svært høye utgifter, barn, høy gjeld etc. kan det likevel være muligheter for å fravike utgangspunktet om en bot på halvannen måneds bruttolønn og få en redusert bot.
*2 Er du i en spesiell situasjon kan det imidlertid gjøres unntak, og det er nå i stadig flere saker mulig å sone hjemme med elektronisk lenke.

Straffenivå kan endres. Sist oppdatert mars 2015.

KILDE: promille.no

Artikkeltags