KARMØY: Sauebonde Hilmar Eide går nye veier for å sette lam på 14 søyer av rasen norsk hvit sau.

Den australske veterinæren Ian McDougall og hans assistent Johanna Kelly var i forrige uke på en kjapp turné til ni sauebønder i Rogaland.

I en nitrogenfylt beholder hadde de med seg 268 embryoer (foster).

Hormonbehandling

Begynnelsen på livet for det som skal bli vårens lam, startet uka før i Gloucestershire, England. Da hentet McDougall embryoene etter utskylling av befrukta egg fra levende dyr.

I mellomtiden hadde sauene til Eide gjennomgått hormonbehandling for å bli klar til den kommende graviditeten.

Avl

Hilmar Eide ønsker å drive fram en avlsstamme av to forskjellige saueraser, svartfjes og charollaise.

Svartfjes er en skotsk rase som egner seg godt til pleie av kulturlandskap.

– Tradisjonell villsau har vært populær, men den får små lam. Svartfjes passer godt i lyngheier og klarer seg godt i utmark, sier Eide.

Fransk rase

Det dårligste med svartfjesene er ullkvaliteten, den er grov og dårlig priset. Tidligere ble ulla brukt til teppeproduksjon i Norge, men den tida er forbi.

Charollaise er en fransk rase, kjent som store kjøttdyr. De stammer fra området rundt byen Charolles i Bourgogne-regionen.

Veterinær Ian McDougall er en av de fremste på denne type befruktning av sau. Han arbeider halve året i England og Wales, mens han fra november til mars vanligvis oppholder seg i Hamilton i delstaten Victoria, Australia.

Operasjonsstue

På Torvastad hadde Hilmar Eide gjort maskinhallen ved sauefjøset om til provisorisk operasjonsstue. Bord og stoler var på forhånd satt opp etter McDaugalls anvisning.

Maskinhallen var oppvarmet til kravet mellom 20 og 25 grader for tining og innlegging av embryoene.

En time brukte veterinæren og hans assistent på å rigge seg til og klargjøre de 28 nedfrosne embryoene: 14 svartfjes og 14 charollaise.

Kikkhull

McDougall la inn to embryo per sau. Selve inngrepet ble gjort i lokalbedøvelse med kikkhullskirurgi og tok bare noen minutter per dyr.

– Jeg regner med at mellom 50 og 70 prosent av embryoene vil overleve, sier McDougall til Haugesunds Avis. Endelig svar kommer i slutten av april.

Hva det koster å få flybårne embryoer og veterinær med assistent til Norge, vil ikke Eide snakke så mye om. Men det er et spleiselag mellom ni sauebønder i Rogaland. Han håper vårens lam blir gode objekter under høstens livdyrauksjon på garden på Torvastad.