– Det er lov å le i kirken

Rossabø kirke : – Jeg kan ikke huske at vi har hatt kabaret i Rossabø kirke, sier Tove Marie Sortland som lover humor onsdag 23. januar. Foto: Truls Horvei

Rossabø kirke : – Jeg kan ikke huske at vi har hatt kabaret i Rossabø kirke, sier Tove Marie Sortland som lover humor onsdag 23. januar. Foto: Truls Horvei

Artikkelen er over 1 år gammel

– Ja, det er veldig lov å le i kirken. Mennesket har det best når vi har litt humor, sier Tove Marie Sortland.

DEL

HAUGESUND: Hun er kommunikasjonsrådgiver i Den norske kirke i Haugesund.

Onsdag 25. januar får Rossabø kirke besøk av forestillingen «Luther med latter». Da presenterer Ryfylke Livsgnist en kabaret som sørger for at folk får brukt latteren sin.

– Er det mulig å le i kirken?

– Ja, det er viktig å le i kirken. Man skal være seg selv der med hele seg. Folk kan bli litt usikre på dette med å le i kirken fordi den oppfattes å ha strenge rammer. Folk tenker ikke kirke og humor i samme slengen, sier Tove Marie Sortland. Mye av dette kan skyldes den strenge pietismen på Vestlandet. Noen miljøer er strengere enn andre. Graden av humor varierer fra menighet til menighet.

Latter under preken

– Søndag var jeg på gudstjeneste i Rossabø kirke. Det ble mye latter under prekenen da kapellan Einar Andreassen fortalte om krisebryllup. Å bruke latter er et grep for å kommunisere med hele følelsesregisteret til folk, sier Sortland.

Andreassen forteller til Haugesunds Avis at han gjerne bruker en god historie hvis det passer seg sånn.

– Jeg har selv vært visevert. Søndag snakket jeg om bryllupet i Kana. Der er den velkjente historien om Jesus som gjør vann til vin. Der brukes også ordet kjøgemester. Jeg nevnte i prekenen min et bryllup hvor det var forferdelig varmt. Bryllupskaken seg sammen og havnet på gulvet. Det ble helt krise for brudens mor, men folk ler når de hører dette, forteller Andreassen.

Jeg har vært på revyscenen og er skrudd slik sammen at jeg liker å skape humor.

Einar Andreassen, kapellan

Kjenner seg igjen

52-åringen er kapellan i Rossabø og Skåre menighet og ble vigslet som prest for halvannet år siden.

– Jeg har vært på revyscenen og er slik skrudd slik sammen at jeg liker å skape humor. TV- serien «Presten» med Bjarte Tjøstheim er utrolig morsom. Kjenner meg igjen i den keitete figuren som prøver seg som prest i voksen alder, sier Andreassen. Han har sett kabareten «Luther med latter» og anbefaler den. Det gjør også Tove M. Sortland, som nevner et morsomt innslag fra konfirmantoverhøringen.

– Ryfylke Livsgnist kan dette med bedehushumor. Jeg kan ikke huske at vi har hatt kabaret i Rossabø kirke. En spesiell happening blir det.

Artikkeltags