ABC Studio føler seg presset av kommunen

ABC studio i Etne. Foto: Alf-Robert Sommerbakk

ABC studio i Etne. Foto: Alf-Robert Sommerbakk Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Eierne av ABC Studio i Etne, hvor Vamp spiller inn platene sine, føler seg presset av Etne kommune.

DEL

ETNE: Formannskapet i Etne krever 580.000 kroner av eierne av ABC Studio for at de skal få kjøpe Gamle Enge skole som lydstudioet holder til i. Det mener Stig Morten Sørheim i ABC Studio ikke er i tråd med intensjonen bak at kommunen stilte det gamle skolebygget til disposisjon for lydfolket for 10 år siden.

– Vi har lagt ned betydelige ressurser for å bygge studioet, og vi må ut med store kostnader til vedlikehold hvis vi skal ha lydstudio her de neste 20–30 årene. Noen vil kanskje synes at 580.000 kroner ikke er så mye for en sentrumsnær tomt i Etne, men det er mye penger for oss. Særlig med tanke på arbeidet som ligger foran oss, sier Stig Morten Sørheim til Haugesunds Avis.

Historie og gaver

ABC Studio skulle egentlig flytte inn i gamle Ljoshall i Etne for over 10 år siden. Men kvelden før innflytting brant bygget ned. I ukene etterpå ble det arrangert støttekonsert, og ikke minst stilte Etne kommune Gamle Enge skole til disposisjon. Politikerne ønsket å beholde ressurssterke musikkfolk i bygda.

Her har mange nasjonale artister spilt inn musikk, handlet pølser på bensinstasjonen og vært på hils med etnefolket. Vamp er nettopp ferdig med innspillingen av sin kommende plate «La la la» i Etne. Blant eierne i ABC Studio (Lydloftet) er Sørheim, tekniker Kjetil Ulland og Vamp-medlem Odin Staveland. 

Lokalavisen Grannar i Etne var på plass i formannskapet i Etne og skriver torsdag at rådmannen foreslår at ABC Studio skal få kjøpe skolen for 580.000 kroner. Lydfolket har fått leie bygningen til den symbolske summen av tusen kroner per måned i 10 år, og ABC mener 50.000 kroner er en passende kjøpssum.

En sum de synes er i tråd med historien og intensjonen bak gaven de fikk for 10 år siden.

– Høsten 2015 fikk vi et brev fra kommunen om at de ønsket å reforhandle kontrakten og justere husleien til markedspris. Det forsto vi ikke og foreslo at det er bedre at vi overtar huset slik at kommunen slipper vedlikeholdsutgifter, sier Stig Morten Sørheim til Haugesunds Avis.

Han innrømmer at det er krevende kommunikasjon med kommuneadministrasjonen.

– Ja, det er det. Det har ikke vært noen god prosess. Vi har fått beskjed om å kjøpe til 580.000 kroner eller leie for det firedobbelte av prisen vi leier for i dag – hvis ikke vil Gamle Enge skole legges ut for salg på det åpne markedet, sier Sørheim.

– Hvor stor fare er det for ABC Studio sin videre eksistens i Etne?

–   Det skal kommunestyret avgjøre, men vi skal jobbe for å bli enige. Det er også utfordrende for oss internt med så mange eiere, der bare to bor i Etne, og vi har nå innkalt til styremøte. Men vi kjenner presset, sier Stig Morten Sørheim.

– Veldig trist

– Jeg synes det er veldig trist å se hvordan dette blir oppfattet av ABC-folkene. Det er ingen i Etne kommune som ønsker å presse dem ut av gamleskolen, men vi har i ti år vært opptatt av å legge forholdene til rette etter at Ljoshall brant – slik at studioet skulle kunne bli værende i Etne.

De har hatt en husleie på 1.100 kroner i måneden, en pris de sjøl sier har vært avgjørende for at de skulle kunne bygge seg opp igjen, sier ordfører Siri Klokkerstuen til Haugesunds Avis.

Hun framholder at kommunen er nødt til å ta hensyn til hva folk oppfatter som et fornuftig prisnivå. Kommunen har nå gitt ABC Studio tilbud om kjøp eller en ny husleie på 3.500 kroner i måneden.

– Jeg synes verken en husleie på 3.500 eller kjøpsprisen på 580.000 kroner tilsier at kommunen prøver å presse dem ut, sier Klokkerstuen.

Styreleder i ABC Studio/Lydloftet AS, Nils Osmund Halleland, er også ansatt som kultursjef i Etne kommune.

Artikkeltags