Vi hører mindre på radio etter NRKs FM-slukking

Signe Lise Frøyland, Ann Kristin Frøyland og Lillian Tveit merker ingen forskjell fra før og etter FM-slukkingen.

Signe Lise Frøyland, Ann Kristin Frøyland og Lillian Tveit merker ingen forskjell fra før og etter FM-slukkingen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

49,8 prosent av haugalendingene oppgir at de hører mindre på radio etter at NRK har slukket sine sendinger på FM-nettet.

DEL

HAUGESUND: I en undersøkelse utført av InFact Norge AS for Haugesunds Avis 26. juni, oppgir 49,8 prosent på Haugalandet at de hører mindre på radio nå som NRK har slukket sine sendinger på FM-nettet.

For Frode Solheim har slukkingen av FM-sendingene ført til at han hører mer på lokalradio.

– Nå blir det lokalradio på både arbeid og i bilen, hvert fall fram til vi får ny bil, forteller han.

Tore Stensland hører mye på Radio 102 nå, men det har han i grunnen alltid gjort.

– Jeg savner ikke noe mer for øyeblikket, men syns det er en idiotisk tvang at vi må hive de gamle radioene og kjøpe nye, sier Stensland.

Utgjør ingen forskjell

Undersøkelsen viser også at 41 prosent av haugalendingene mener at slukkingen av FM-sendingene ikke har påvirket deres radiovaner. Slik er det for Øystein Rinden og Hanne Flisram.

– Jeg har DAB i bilen, hvor jeg hører mest radio, så det har ikke påvirket meg, sier Flisram.

Signe Lise Frøyland, Ann Kristin Frøyland og Lillian Tveit merker heller ingen forskjell fra før og etter NRKs FM-slukking.

– P4 holder sendinger enda, så jeg merker ikke noen forskjell fram til september, sier Signe Lise.

Ann Kristin forteller venninnene at hun sjelden hører på radio i utgangspunktet.

– Du merker det når du får egen bil. Men jeg har fått DAB, så jeg opplever ingen forskjell, sier Tveit.

Lovende tider for Radio 102

Ansvarlig redaktør Thor Magnar Thorsen i Radio 102 forteller at lyttertall for radiokanalen ikke vil være klare før i august. På det tidspunktet får de heller ikke sett hvilken påvirkning slukkingen av FM-nettet har hatt på kanalen.

– Det er litt tidlig å si noe om det. Vi får målinger fra Gallup kvartalsvis, som i tillegg til siste kvartal også tar med de foregående tre kvartalene. Derfor blir det vanskelig å si noe konkret om påvirkningen før i januar 2018, forteller Thorsen. 

Thorsen trekker likevel fram oppsvinget i lyttertall for lokalradioene i Nordland, som var det første fylket som slukket FM-nettet.

– Nordland opplevde veldig høy økning i lokalradiolyttere. Lytterne har ikke noe valg om de bare har FM. Vi kommer nok ikke til å doble tallene, slik de gjorde i Nordland, men det kommer uten tvil til å ha en positiv effekt. Radio 102 kommer til å få flere lyttere, nesten de vil eller ei, forteller han.

Radioverten håper og tror mange som fortsatt har FM-radio vil finne fram til og trives med Radio 102.

– De lytterne som er vant med å høre på for eksempel Radio Norge og P4 er vant til reklame og en type musikk, så jeg tror de kan trives godt med 102, når resten av FM-nettet slukkes. Jeg tror ikke en P2-lytter nødvendigvis vil syns 102 er et alternativ, sier han.

Radio vil tape terreng

Thorsen er også nestleder i Norsk Lokalradioforbund, og legger til at selv om slukking av FM-nettet mest sannsynlig vil ha en positiv effekt på Radio 102, så vil det på lang sikt gjøre radio mindre attraktivt som medium.

– På lang sikt taper alle radiokanaler på denne omleggingen. Når radioen gjør seg utilgjengelig for folk, vil den tape terreng, forteller Thorsen.

Distriktsredaktør i NRK Rogaland Ragnar Christensen mener at radioen alltid kommer til å stå sterkt.

– Vi kaller det verdens beste sekundærmedium. Det er noe du kan lytte til mens du holder på med noe annet, forteller Christensen.

Han er ikke bekymret for at FM-slukkingen vil påvirke NRK negativt i stor grad.

Ikke bekymret for NRK

– Det er forventet at vi mister lyttere, men vi regner med å få mange tilbake. Målet for NRK er å ha like mange lyttere i 2018 som i 2016, sier han.

Distriktsredaktøren legger til at undersøkelsen fra Haugesunds Avis er gjennomført kort tid etter at FM-slukkingen hos NRK var et faktum 21. juni.

– Dette er noe NRK følger tett. Vi vet at lyttingen vil ta seg opp og at flere vil kjøpe seg ny radio. Dessuten er sommeren i gang, en tid hvor vi har færre lyttere enn ellers i året, forteller Christensen.

Han trekker også fram at det den siste tiden har kommet flere nye radiokanaler på banen, flere har funnet sine favorittkanaler og at det er naturlig at lyttingen vil skifte når publikum får et bredere tilbud.

– Dette går på bekostning av de store kanalene. Det samme skjedde med TV. Selv om NRK Rogaland nok vil miste lyttere, er det viktig for NRK at folk bruker tilbudene vi legger fram. For eksempel NRK P1+, sier han.

Selv med en forventet sving i lyttertallene kommer ikke NRK til å gå noen nye veier med det første.

– Vi kommer til å fortsette som før, og gjøre det vi kan best: Å lage god radio for lytterne, forteller distriktsredaktøren.

På samme måte som Radio 102 har ikke NRK noen konkrete lyttertall før årsskiftet 2017/2018.

– Vi venter i spenning, avslutter Christensen.

Oversikt over slukking av FM-sendinger

Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene: 21. juni 2017

Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus: 20. september 2017

Troms og Finnmark: 13. desember 2017

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken