Gå til sidens hovedinnhold

Rådyrplage på kirkegård

Artikkelen er over 8 år gammel

Rådyr er fryd for øyet. Men de er en plage på Udland gravlund.

HAUGESUND: Torvald Haugen, som er driftsansvarlig for kirkegårdene i Haugesund, ser til stadighet at knopper er borte og planter revet opp på gravstedene på Udland. Blomsterknoppene er en delikatesse for rådyrene som holder til i Bleikemyr-området.

– Vi får mange henvendelser fra publikum, og vi jobber for å løse problemet. Men det er ikke så enkelt, sier Haugen, som opplyser at rådyrplagene øker for hvert år. Parallelt med at antall dyr stiger.

Haugen forteller at det er diskutert å sette opp feller eller nett. En fôringsstasjon er et annet alternativ.

– Jakt er heller ikke uaktuelt, sier Haugen.

Kommunen vegrer seg imidlertid for å skyte med skarpt i et område som er forbundet med sterke følelser og der det ferdes mye folk.

Rådyrene hopper lett over poster og steingarder. Ifølge Haugen er det uaktuelt å sette opp høye gjerder rundt kirkegården for å stenge dyrene ute.

Vegrer seg

Han har tatt opp saken med assisterende rådmann Stål A. Alfredsen og kommunens viltansvarlig Jon Steinsnes.

Alfredsen har igjen kontaktet Fylkesmannen, og opplyser at Egersund og Stavanger også har rådyrproblemer på kirkegårder.

– Vi holder på med å kontakte Stavanger og Egersund, for å høre hva de gjør, sier Haugen.

Viltansvarlig Steinsnes har vært på befaring på kirkegården. Han har sett spor etter noen få rådyr som bruker gravlunden nærmest som salatbar.

Også Steinsnes vegrer seg for å drive jakt på kirkegården. Han opplyser at rådyr er ganske stedbundne, og vet ikke hvordan dyrene best kan skremmes bort fra kirkegården i nordre bydel.

Bestanden øker

– Blodmel har fungert mot rådyr. Men da flytter du problemet til nestemann, sier han.

Steinsnes opplyser at det drives vanlig jakt på rådyr nord i Haugesund. Men ikke nok til å holde bestanden nede.

– Ei rådyrhunn får ofte tre kje. De formerer seg relativt raskt, og de har heller ingen naturlige fiender, sier Steinsnes.

Rådyr er observert i mange hager og byggefelt i Haugesund. Helt ned til Oddagata, Havnaberg og Dokken på Hasseløy. Men ikke på andre kirkegårder i byen.

Fakta

  • Rådyret er Norges minste hjortedyr.Det er brunrødt til grått med en stor hvit flekk rundt halepartiet (speilet). Skulderhøyden på et voksent dyr er 64–89 cm, vekten 15–37 kg.
  • Kroppen er 95–135 cm lang, halen 2–4 cm. Rådyret har brunsttid i juli-august, og ungene fødes i april-juni.
  • Omkring 1900 fantes det bare en liten bestand rådyr noen steder i Østfold. Siden har den spredt seg kraftig og til hele landet.
    Kilde: Store norske leksikon

Kommentarer til denne saken