Gå til sidens hovedinnhold

Rovere fra Haugesund hjalp slitne speidere ned fra fjellet

Artikkelen er over 3 år gammel

Tre erfarne rovere fra Haugesund sto på hele natt til tirsdag for å hjelpe våte og kalde medspeidere ned fra fjellområdet Børvasstindende utenfor Bodø. – Det ble en kald og våt natt for mange, men ingen var i umiddelbar fare, sier Morten Rønnestad fra Haugesund.

REDNINGSAKSJON: 58 speidere måtte hentes med helikopter da de støtte på problemer på turen. Fire ble fraktet til Nordlandssykehuset i Bodø.

– 2.000 speidere var på haik ut fra speiderlandsleiren i Bodø natt til tirsdag. Rundt 115 av disse valgte de tøffeste rutene ut fra området ved Børvasstindende. Utover kvelden ble disse 115 lett nedkjølte og valgte å kontakte ambulanse for å bli hentet ut fra fjellet.

Rønnestad forteller til Haugesunds Avis at mange ikke var skikkelig forberedt på de vanskelige forholdene.

– Vi la ut på det som skulle være en vanlig haik. Etter at vi hadde gått i cirka  5 kilometer møtte vi på en elv som måtte krysses. Det hadde regnet mye det siste døgnet og vannstanden var derfor høy. Det resulterte i at de fleste måtte vasse til over livet, sier Rønnestad, som var i en gruppe på åtte personer.

LES OGSÅ: Gjør endringer etter nattens hendelser, men: I natt skal 2000 nye speidere ut på tur

Måtte snu og hjelpe

I denne gruppen hadde han også kameratene Erling Ellingsen og Håkon Breivik fra Haugesund.

– Mange ble kalde etter kryssingen av elven og noen hadde ikke godt nok skifte med seg. Etter en stund måtte to snu og dra tilbake mot leiren. Disse ble støttet av to andre. Resten av gruppen fortsatte mot toppen. Etter hvert kom én av dem som hadde dratt hjem tilbake og fortalte om en annen gruppe som slet og ikke hadde det så greit. De var ni stykker og alle var trøtte og slitne. Da bestemte vi oss for å snu og hjelpe disse i sikkerhet, sier Rønnestad.

I timevis hørte han duren av redningshelikopteret som jobbet seg sakte, men sikkert gjennom fjellheimen på jakt etter barn og unge som trengte hjelp til å evakuere.

– Vi var blant de siste som ble hentet ut. Vi fikk rigget opp et par teltduker og skjermet fra den kalde vinden forsøkte vi å holde alle sammen varme fram til redningen var framme. Vi ble sittende i over tre timer før Sea King-helikopteret fikk gode nok forhold til å lande, sier han.

 

– Aldri farlig

Rønnestad er opptatt av å fortelle at situasjonen aldri var farlig og at de hadde full kontroll.

– Det var vanskelige forhold, men aldri skummelt for oss. Vi hadde kontroll og ingen var i umiddelbar fare, sier han.

Rønnestad, Ellingen og Brevik er alle rovere (16 til 25 år), hakket over vanlig speider. Rønnestads far, Håkon Rønnestad, har i en årrekke vært leder i den lokale speidergruppen. Sønnen Morten og kameratene er i begynnelsen av 20-årene og har vært med i snart 15 år.

De tilhører MSK – Misjonskirkens speiderkorps i Haugesund.

 

Sto over nattens tur

Natt til onsdag la 2.000 speidere ut på ny tur i området rundt Bodø der speiderlandsleiren arrangeres.

Rønnestad og kompisene ble liggende til tørk.

– Vi har behov for å tørke både soveposer, sko og klær. I tillegg trenger vi hvile. Vi var ikke i seng før klokken 04 natt til tirsdag, sier han.

Men den planlagte turen frister den erfarne trioen fra Haugesund og de har planer om å legge ut på egen hånd så snart de har fått orden på søvn og utstyr.

– Dette er en tur som passer oss bra og vi har bestemt oss for å gå ruten senere i uken, avslutter Rønnestad.

 

Kommentarer til denne saken