Refser eget barnevern

Rystet: – Jeg er svært overrasket over holdningene til noen av de ansatte, sier Elisabeth Risnes. Arkivfoto: kristine sele

Rystet: – Jeg er svært overrasket over holdningene til noen av de ansatte, sier Elisabeth Risnes. Arkivfoto: kristine sele

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Politikere som har gått barnevernet i Kvinnherad i sømmene er skremt.

DEL

– Vi fikk inntrykk av at barnevernet leter etter klienter, sier Elisabeth Risnes (FrP).
En ny rapport viser at innblikket i ellers lukket sfære var svært overraskende for garvede politikere. Gruppa bestod foruten Risnes, av ordfører i Kvinnherad, Bjarne Berge (TS) og Arve Opsanger (SV).
– Jeg ble svært overrasket over holdningene til enkelte av de ansatte i barnevernet, sier Risnes til Haugesunds Avis.
Bakgrunnen for at gruppen ble satt ned var at barnevernet i Kvinnherad har hatt store overskridelser av budsjettene. Kommunen har også et svært høyt antall barn som er under tiltak fra barnevernet.
– Vi kunne ikke skjønne at Kvinnherad skal være en så forferdelig plass å bo, sier Risnes.

Sterk kritikk

I et notat som er lagt til rapporten tegnes det et bilde av et barnevern som jakter på mulige barn, ser prestisje i omsorgsovertakelse og legger bredsiden til når de først har bestemt seg for å gå for en sak.
«Vi fikk inntrykk i at de ansatte i barnevernet ønsker å «lete» etter klienter. Ansatte ga utrykk for bekymring for at deler av kommunen er underrepresentert når det gjelder tallet på klienter, og ville gå aktivt ut i forhold til skole, barnehager og helsepersonell», står det i notatet.
Politikerne anmerker at de mener at samarbeid med andre faggrupper som en del av barnevernets oppgaver.
«Men vi er bekymret dersom barnevernet forventer å finne forholdsvis like mange klienter i alle bygder», skriver politikerne.

Prestisje

Gruppen skriver at de satt igjen med inntrykk av at det ga status å føre saker frem for Fylkesnemda, det vil si saker som gjelder omsorgsovertakelse. Videre står det at Barnevernet får medhold i nær 100 prosent av sakene, noe gruppen mener kan bety at de legger for mye arbeid i dem.
– Sakene er veldig gjennomarbeidet slik at barnevernet er sikre på at de vinner. Vi vet at det ikke er sunt at en får medhold i alle sakene. Ideelt bør en ikke vinne mer en 75 prosent, sier Risnes.
Etter at hun begynte arbeidet i gruppen har hun fått mange henvendelser fra folk som har vært i kontakt med barnevernet
– Jeg må si at jeg er skremt, sier Risnes. Jeg gikk inn i dette arbeidet med et åpent sinn. Jeg har fått vite mye som jeg ikke ønsket å få vite om, sier Risnes.

Vil kutte

Politikergruppa hadde det første møtet med antatte i barnevernet i juni, og har siden august hatt møte med lederne annenhver uke.
Konklusjonen i rapporten er at gruppen ønsker et barnevern som kommer tidligere inn med tiltak i hjemmet for å hjelpe foreldre tidligst mulig.
Politikerne mener også at barnevernet må ha en klarere ansvarsfordeling. Det kommer blant annet frem at barnevernet drev med lekselesing. Videre vil politikerne at barnevernet skal ha et sterkere fokus på kostnader, og unngå eller bare i svært klare tilfeller, ta saker til retten.
– Vil ikke kuttene gå ut over barn som trenger hjelp?
– Nei. Dette er til det beste for barna, sier Risnes.
hilde.nybo@haugesunds-avis.no
Rystet: – Jeg er svært overrasket over holdningene til noen av de ansatte, sier Elisabeth Risnes. Arkivfoto: kristine sele
Elisabeth Risnes

Artikkeltags