TRAFIKK: I dag arrangeres den nasjonale Refleksdagen for 9. gang. Det markeres av Trygg Trafikk med arrangementer over hele landet, og er en påminnelse om at det er på høy tid å finne fram refleksen.

En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Sparebank 1 Forsikring og Trygg Trafikk viser at hele 71 prosent av de spurte har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger du ikke kunne se i mørket.

Glemmer refleks

Til tross for at mange opplever nestenulykker, er refleksbruken lav. Kun 29 prosent av den voksne befolkningen brukte refleks ved fjorårets nasjonale reflekstellinger. Fungerende kommunikasjonssjef, Carina Henske i Trygg Trafikk, synes det er underlig at erfaringer vi får som bilister, glemmes når vi er fotgjengere.

- Mange bilister blir skremt eller irritert av fotgjengere som ikke bruker refleks. Men når folk parkerer bilen og selv blir fotgjengere, glemmer de likevel refleksen, sier Henske.

Ifølge Transportøkonomisk institutt skjer om lag 35 prosent av dødsulykkene med gående i mørket. Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

Vest best i test

En refleks er helt avgjørende for å bli sett i høstmørket. NAFs ferske test viser at en refleksvest gir klart best synlighet i trafikken. Jevnt over gir de 30 prosent bedre synlighet enn refleksbrikker og -bånd. Med vest var NAFs testpersoner synlig på 200 meters avstand, mens samme person uten vest knapt nok var mulig å få øye på før testbilen var fem meter unna.

– Få refleksen opp fra skuffen og på kroppen. Sammen kan vi utgjøre store forskjeller, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Les hele hele NAF-testen HER: