– Det ble en heftig tur

VARM VELKOMST: I Lerwick ble yatchklubben holdt åpen for Erik Aanderaa og Sigurd Utbjoe natt til lørdag. Foto: Stephen Johnston

VARM VELKOMST: I Lerwick ble yatchklubben holdt åpen for Erik Aanderaa og Sigurd Utbjoe natt til lørdag. Foto: Stephen Johnston

Artikkelen er over 3 år gammel

Han hadde et håp om å gjøre unna seilasen mellom Haugesund og Lerwick på Shetland på 36 timer. Klokken 00.30 norsk tid natt til lørdag la Erik Aanderaa og seilbåten «Tessie» til kai - 32 timer etter at han la ut fra Haugesund.

DEL

HAUGESUND: Kollega Sigurd Utbjoe fra Stord som også seilte solo var allerede på plass i Lerwick da Aanderaa klappet til kai.

– Det var en heftig tur, men det gikk forbausende bra. Både båten og jeg klarte oss bra, sier Aanderaa på telefon fra Lerwick.

Vel framme på Shetland sto Stephen Johnston fra den lokale yachtklubben klar og tok imot seilerne fra Haugalandet.

– Vi ble geleidet rett inn på puben der det ble satt fram både øl og et bredt utvalg whisky, ler Aanderaa.

Sov ikke

Det ble halvannet døgn uten søvn for de to soloseilerne.

Utbjoe fikk problemer med autopiloten cirka midtveis over Nordsjøen, måtte ikle seg overlevingsdrakt og håndstyre båten de siste 15 timene.

– Min lille autopilot funket godt hele turen, men det var ikke rå å sove. Dønningene slo inn over båten hele tiden, sier Aanderaa som innrømmer at det var litt skummelt i mørket alene på det store havet.

– Om jeg ikke fikk sove, så fikk jeg i alle fall til å legge meg nedpå og slappe av litt innimellom, fortsetter han.

Måtte snu

Så mye sjø var det innimellom at Aanderaa anslår at han måtte lense ut et par hundre liter med vann underveis.

En tredje båt som også skulle over til Shetland fra Norge måtte snu 52 nautiske mil vest av Stavanger.

– De fikk ødelagt autopiloten og valgte å ta seg inn til Tananger. De skal prøve å krysse Nordsjøen lørdag, sier den entusiastiske seileren fra Haugesund.

Han forteller at han såvidt hadde seil oppe på turen. Det blåste 17 meter per sekund fra sør og med litt seil i front klarte han å holde et snitt på mellom sju og ni knop.

Utbjoe, som har en større båt enn Aanderaa klappet til kai omlag tre timer før haugesunderen.

«Up Helly Aa»

– I dag skal vi vaske båtene og lense ut resten av vannet. Så blir det vel pub i kveld, sier Aanderaa.

Både han og Utbjoe fikk tilbud om seng og rom på land i natt, men valgte begge å sove i båtene.

Tirsdag feirer Shetland «Up Helly Aa» (Up holy day), vikingenes fest for å avslutte juletiden. Da passer det godt at moderne vikinger fra Haugalandet og Sunnhordland har tatt seg over havet.

– Målet var å få oppleve «Up Helly Aa». Nå skal vi bare kose oss og tenker ikke på hjemturen før mot slutten av neste uke, sier Aanderaa.

Artikkeltags