Gå til sidens hovedinnhold

Skal rygge på plass

Artikkelen er over 9 år gammel

Ikke en eneste bil står med snuten inn. Fordi det er sikrest slik, og den sikkerheten vil sjefen at du tar med inn i arbeidsdagen.

HMS: Ser du deg omkring på Gasscos parkeringsplass på Bygnes, er sannsynligheten stor for at alle bilene står rett vei. Slik ledelsen har bestemt. Medarbeiderne følger HMS-reglene. Slik svarer Gasscos HMS-direktør Alfred Skår Hansen når Haugesunds Avis spør om parkeringsreglene:

– Å rygge bilen inn på parkeringsplassen, anses som mindre risikofylt enn å rygge ut av plassen. Så da rygger vi inn, sier Skår Hansen.

Forstå risiko

De Gassco-ansatte skal ta sikkerhetstenkningen med seg både i arbeidsdagen og hjem. På jobb må de ha høy sikkerhetsbevissthet, siden konsekvensene av feil kan bli svært omfattende. På Kårstø, der Gassco er operatør og har ansvar for sikkerheten, må alle forholde seg til HMS 24, sikkerhet hele døgnet. På Bygnes lever man etter samme lære.

Del på Facebook

– Det er viktig for oss at våre ansatte er sikkerhetsbevisste. Det handler om å forstå risiko, sier Alfred Skår Hansen.

I hverdagen skal de si fra om de ser at noen ikke har parkert slik de skal. Men gjerne med glimt i øyet.

– Burde du ikke holde i rekkverket, da, sier vi når noen går i trappen. Så tar vi det med lett humor. Å si fra til hverandre er en fin måte å minne om disse reglene. Selvjustis, heller enn at noen risikerer å få sparken. For det er de som kjører en tøff linje, sier HMS-direktøren i Gassco.

Blant utenlandske oljeselskaper finnes dem som har harde konsekvenser for den som ikke følger reglene.

– Hos oss gjør vi det ikke sånn. Vår måte er heller å satse på å bygge en sikkerhetskultur, at folk tar de valg som innebærer minst risiko i alt det de gjør.

– Andre hverdagseksempler?


– Ja, vi oppfordrer våre medarbeidere til å bruke sykkelhjelm og tenke sikkerhet når de gjør hjemlige ting som å male hus, sier Skår Hansen.

Så store endringer

Det hele startet på 90-tallet, og oljebransjen var først. Etter hvert har offshorereglene spredd seg til flere virksomheter. Skal du vinne kontrakter innen olje- og gassområdene, må du ha orden i HMS-sakene.

Tone Sydnes er høyskolelektor i HMS ved ingeniørstudiet på Høgskolen Stord Haugesund.

– Det var i oljebransjen det startet, og siden fikk vi internkontrollforskrift og HMS-regler for alle bedrifter, sier hun.

Tone Sydnes jobbet som sykepleier offshore på 90-tallet. Da hun for tre–fire år siden var tilbake i Nordsjøen i annet ærend, så hun tydelig at mye har utviklet seg fra den gang.

H-debatt
– Veldig mye har skjedd. HMS er blitt svært, ved at regelverket er blitt større, og det er mye mer kontroll på at det følges, sier Sydnes.

Preger deg

Høyskolelektoren synes det er ålreit at bedrifter minner sine medarbeidere på at de skal tenke sikkerhet hele tiden. Å holde i rekkverk, er nok viktigere til sjøs og på plattformer enn i kontorbygg, men hun ser poenget i at fraværsskader reduseres.

– Det er sunn fornuft i å tenke sikkerhet i alt man foretar seg. Å bli vant til å ha fokus på det, vil prege deg i alt du gjør. De fleste ulykker skjer jo hjemme, sier Tone Sydnes ved HSH.

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK: