KRIM: Mandag pågrep politiet tre personer som er siktet for å ha tent på Vandaskog skule i Sveio og Helganes Motorsportsenter på Karmøy.

I tillegg er de tre siktet for flere vinningsforbrytelser i Tysvær, Sveio, Karmøy og Haugesund.

– Alle tre har erkjent å ha tent på Vandaskog skule, mens to av dem har erkjent å ha tent på Helganes Motorsportsenter, sier politifullmektig Sveinung Andersen, etterforskningsleder og jurist på saken i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

De tre siktede har tilknytning til hverandre, er i alderen 19–22 år og bosatt i distriktet. Alle er kjent av politiet fra før.

– Grundig politiarbeid og god koordinert etterforsking mellom driftsenhetene har ført til resultater i saken. Det gjenstår fremdeles en del etterforskingsarbeid før saken er klar for påtaleavgjørelse, sier Andersen.

Politiet har gjennomført avhør av to av de tre siktede, men kommer ikke til å begjære dem varetektsfengslet før eventuelt onsdag.

– En lettelse for oss alle

Leder i Karmøy trialklubb, Tor Sigurd Gundersen, sier til Haugesunds Avis at pågripelsen er en lettelse for dem.

– Nå vet vi at brannstifterne ikke går løs, og jeg håper at nå kan vi få ha plassen vår i fred, sier han.

Han bruker anledningen til å rose politiet for jobben de har gjort.

– De har tatt brannen vår på største alvor, og har satt inn de ressursene som har vært mulig. Vi har bare møtt velvilje, sier Gundersen.

Dette er sakene:

  • Vandaskog skule, Sveio

Den nedlagte skolen brant ned til grunnen lørdag 1. februar. Det var svært tørt i denne perioden, og flammene spredde seg raskt i terrenget noe som resulterte i at rundt 20 husstander måtte evakueres.

  • Helganes Motorsportsenter, Karmøy

12. februar brant det i Helganes Motorsportsenter i Karmøy kommune. Motorsportsenteret brant ned til grunnen. Utstyr med stor verdi gikk tapt i brannen.

  • Høy vinningskriminalitet

Den siste tiden har det vært høy vinningskriminalitet i deler av politidistriktet.

– Slik type skaper stor påkjenning og uro for både berørte og befolkningen, skriver politiet.

Pågrepet i Haugesund

De tre mennene er nå siktet for grovt skadeverk. Ingen av dem hadde forsvarer til stede når de ble avhørt.

De har heller ikke fått forsvarer oppnevnt.

– Vi vil nå vurdere om de skal begjæres varetektsfengslet, sier politifullmektig Sveinung Andersen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Han har ledet etterforskningen, som har involvert lensmannskontorene på Karmøy og i Sveio i tillegg til personell fra Haugesund politistasjon.

– De tre ble pågrepet gående i Haugesund sentrum mandag, men ingen av dem var sammen da. Pågripelsene skjedde uten dramatikk, sier Andersen.

Han ønsker ikke å utdype hva som gjorde at politiet gikk etter disse tre mennene.

Samtidig bekrefter han at de ikke har gjort kriminaltekniske funn etter hundesøkene som har knyttet dem til åstedene.

Flere andre steder i nærheten av brannåstedet var det begått innbrudd i løpet av samme natt som motorsportsenteret ble satt i brann.

Kasserer Lene Utvik Næss i husstyret/velforeningen på Vandaskog skule  synes det er bra de tre er tatt.

– Det er ikke greit for noen hvis det går folk løs som setter fyr på ting, sier hun, og medgir at hun er litt i sjokk over at brannen var påsatt.

– Jeg synes det er forferdelig  og trist at noen har satt fyr på skolen vår. De har ødelagt så masse for oss. I tillegg var det bare flaks at det bare var skolen som brant, sier hun.

Natt til 1. februar blåste det mye i Sveio, og brannvesenet fryktet at brannen skulle spre seg.

Gjenstår etterforskning

Alle tre er avhørt i saken, men Andersen påpeker at det gjenstår en del etterforskning før saken er klar for påtaleavgjørelse.

– Nå er de siktet for grovt skadeverk og ulike vinningsforbrytelser. På generelt grunnlag kan jeg si at påtalemyndigheten ser alvorlig på lovbrudd av denne karakter, skriver Andersen i en pressemelding som er sendt ut i sakens anledning.

Den siste tida har det vært høy vinningskriminalitet i deler av politidistriktet.

– Slik akrtivitet skaper stor påkjenning og uro for berørte og befolkningen, skriver han.