Fritt for lakselus i lukket anlegg

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Akvadesign har testet ut lukkede oppdrettsanlegg i Brønnøysund, og resultatet er null lus på laksen.

DEL

BRØNNØYSUND: 80.000 smolt ble satt ut i mai i fjor, og ingen lakselus ble funnet, skriver Dagens Næringsliv

– Jeg er positivt overrasket. Jeg hadde ikke trodd at det skulle være null lus, sier forsker Arve Nilsen ved Veterinærinstituttet.

To av de fire merdene ved anlegget er lukket, noe som innebærer at det ikke er naturlig vanngjennomstrømning i merdene. Biologisk materiale forsvinner ikke ut, og blir isteden liggende på bunnen. Det positive resultatet kommer til tross for at anlegget ligger i et svært lusetett område på helgelandskysten.

– Vi talte lus hver eneste uke i sommer, men fant ingen. Samtidig som vi satte ut fiskene i den lukkede merden, satte vi også ut 20.000 fisker i en vanlig åpen merd. Der kom det lus med en gang, sier Nilsen.

Han forteller at de måtte gjennomføre avlusing på laksen i den åpne merden to ganger i løpet av sommeren og høsten i fjor.

Heller ikke laksen som ble satt ut i de lukkede merdene i november, har fått lus. Resultatet skal Nilsen presentere på konferansen "Frisk Fisk" i Bergen onsdag.

Foreløpig har energikostnadene ved lukkede anlegg blitt for store for at det har vært lønnsomt. Men avlusing koster også store summer, og selskapet Akvadesign mener nå at deres løsning der sjøvannet føres inn i merden så nært havoverflaten som mulig, har utviklet seg til å være svært konkurransedyktig.

Artikkeltags