Gå til sidens hovedinnhold

Mette-Marit på hemmelig surrogatioppdrag i India

Artikkelen er over 8 år gammel

Mette-Marit: - Jeg var den som kunne hjelpe to nyfødte barn som var alene i verden.

NEW DELHI: 23. oktober fløy kronprinsesse Mette-Marit til New Delhi i India. Der passet hun de nyfødte tvillingene til to nære venner, hvorav den ene er ansatt ved kongehuset. Det homofile paret benyttet seg av en surrogatmamma i New Delhi.

Visumproblemer

Tvillingene kom til verden tirsdag 23. oktober, men da de nybakte foreldrene skulle reise til India for å ta seg av sine to små, ble de stanset av visumproblemer. Da bestemte kronprinsesse Mette-Marit seg for å dra for å ta seg av de nyfødte babyene.

Da Haugesunds Avis’ journalist helt tilfeldig støtte på kronprinsessen utenfor helseklinikken Manav Medicare Center i New Delhi, ga hun uttrykk for at hun ikke kunne la være å tenke på de to små som var alene og at hun derfor måtte dra.

– Noen ganger i livet står man i en vanskelig situasjon med få eller ingen gode løsninger. Det er i slike situasjoner at man må gjøre vanskelige valg, selv om det kan ha en pris. Jeg opplevde dette som en slik situasjon. For meg handlet dette om to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i Dehli. Jeg var den som kunne reise. For meg var det viktig å bidra med det jeg kunne gjøre, kommenterer kronprinsessen gjennom kongehusets kommunikasjonssjef Marianne Hagen søndag.

Trodde hun var «nanny»

Hagen opplyser at den norske ambassaden i India var varslet om at Mette-Marit kom på privat reise. Ellers var det svært få som visste om turen. Indiske myndigheter var ikke informert om grunnen for reisen. Heller ikke de ansatte ved klinikken ante at det var den norske kronprinsessen som var på besøk.

– Fedrene fikk problemer med å få visum, så da sendte de en nanny isteden, fikk Haugesunds Avis opplyst av en lege ved klinikken, som var uvitende om at «nannyen» på venterommet var Norges neste dronning.

LES OGSÅ:  - HISTORIEN BØR VÆRE TIL SKREKK OG ADVARSEL

En sikkerhetsvakt var med på turen. Ifølge Hagen bodde kronprinsessen på hotell, og reisen ble betalt av private midler.

 

Barnepike i tre døgn

 

Torsdag kveld, 25. oktober, tok Mette-Marit med seg tvillingene ut fra klinikken og dro til et ukjent sted i New Delhi. Ifølge det offisielle programmet skulle kronprinsessen samme dag delta på stortingsmiddag på slottet. Der kunne hun ikke stille. Det ble ikke gitt noen grunn for hennes fravær.

Lørdag morgen 27. oktober traff Haugesunds Avis’ journalist igjen kronprinsessen på klinikken. Da var en nær slektning av barna kommet til India for å ta over barnepasset, og Mette-Marit kunne reise hjem til Norge.

Kom til Norge i helgen

Nær familie passet tvillingene fram til fedrene fikk visum i november. I helgen kom fedre og tvillinger hjem til Norge.

Mette-Marit understreker at hennes reise ikke betyr at hun har tatt stilling i surrogatidebatten.

LES OGSÅ: STATEN ADVARER MOT SURROGATIAVTALER
LES OGSÅ: SURROGATI ER EN HET POLITISK POTET I NORGE

– Det pågår en viktig debatt i samfunnet om surrogati. For meg var dette ikke ment som et innlegg i denne debatten. For meg dreide dette seg om at jeg var den som kunne hjelpe to nyfødte barn som var alene i verden, sier Mette-Marit i en e-post via kommunikasjonssjef Hagen.

– Uendelig takknemlige 

Haugesunds Avis har vært i kontakt med en av fedrene. Mannen, som er daglig leder i Kronprinsparets fond, ønsker ikke å uttale seg om hendelsene i India – annet enn å takke Mette-Marit – igjen via Hagen:

– Vi kommer alltid til å være uendelig takknemlige for det kronprinsesse Mette-Marit gjorde for oss i denne vanskelige situasjonen.

Kommunikasjonssjef Hagen presiserer at ansatte ved slottet ikke gir personlige intervjuer.

– Heller ikke i denne situasjonen. Den nye familien ønsker mest mulig ro etter en turbulent start, forklarer Hagen.

DERFOR VENTET VI MED Å PUBLISERE:
Haugesunds Avis har kjent til denne saken en stund. Opplysningene ble ikke publisert umiddelbart av hensyn til barnas situasjon og prosessen med å hente dem ut av India. Haugesunds Avis fikk indikasjoner på at umiddelbar omtale av kronprinsessens involvering kunne gjøre saken til en politisk prestisjesak hvor konsekvensene for babyene var usikre. Barna er ikke offentlige personer og hensynet til disse veide tyngst da Haugesunds Avis vurderte når saken skulle publiseres.

Kommentarer til denne saken