Økende mobbing på nett

AVHENGIG: Kristine Kongshavn mener flere ungdommer er blitt avhengige av internett og foretrekker å sitte inne framfor å være med venner. Foto: Pia Vinningsland

AVHENGIG: Kristine Kongshavn mener flere ungdommer er blitt avhengige av internett og foretrekker å sitte inne framfor å være med venner. Foto: Pia Vinningsland

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nettmobbingen øker. Blant annet har det vært mediestorm rundt nettstedet Ask.fm. Her mobber ungdom hverandre, anonymt.

DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

UNG-STOFF: Elever i videregående skole bruker i dag sosiale medier i større grad enn noen gang. Norske ungdommer bruker ifølge Medietilsynet i gjennomsnitt 53 timer i uka på elektronisk medier. 40 % av disse på internett.

– Flere ungdommer er blitt avhengige av internett, og de foretrekker å sitte inne framfor å gå ut for å være med venner, sier Kristine Kongshavn (17).

Hun forteller at hun har applikasjonene til Facebook og Instagram på mobilen, slik at hun er tilgjengelig på sosiale medier til alle tider.

– Daglig sitter jeg åtte timer på dataen i skoletiden, og så må jeg sitte enda noen timer før jeg legger meg som siste innspurt om kvelden. Det er jo ganske lett å drømme seg vekk når du bruker internett og sosiale medier. Jeg er blitt ganske avhengig, føler meg ganske tom når jeg ikke har internettkobling, sier Kristine.

Det finnes mange forskjellige nettsider du kan kommunisere med andre mennesker på. Undersøkelser blant ungdom viser at Facebook er den mest brukte nettsiden.

– Facebook er en ganske sikker side. Du kan velge hvem du vil dele profilen din med, og det er gratis å bruke det. Hadde det ikke vært for Facebook, hadde mange ungdommer hatt ganske dyr mobilregning hver måned, tror Kristine.

Redde for å si ifra

Når folk står fritt til å skrive det de vil og hvor de vil på internett, er det lett å legge et lokk på virkeligheten. Folk skjuler hvem de er, og skriver frekke kommentarer til hverandre anonymt. På nettet er det lettere å være slem med andre, fordi man sitter bak skjermer og ikke ser mottakeren inn i øynene. Man blir ofte modigere uansett om man er anonym eller ikke, men spesielt hvis man i tillegg er anonym. Kroppsspråket mangler også, og det gjør at det naturlige filteret som kanskje hadde stoppet deg i å si de stygge tingene er borte. Man ser ikke hvor lei seg mottakeren blir, og det kan også fort bli misforståelser, forteller Kjellaug Tonheim Tønnesen fra Barnevakten.no

Ask.fm er ett av nettstedene som i det siste har blitt kritisert i landsdekkende mediekanaler for å legge til rette for anonyme kommentarer. På denne nettsiden mobber ungdom hverandre anonymt, og legger ut rykter om hverandre.

– Jeg har sett nettmobbing mange ganger, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å stoppe det. Om jeg hadde blandet meg inn i en sak kunne det fått konsekvenser. Det kunne gått verre utover mobbeofferet, eller at de begynte å mobbe meg også, forteller Kristine.

Skaper et skjønnhetspress

Mobbing er når én eller flere personer gjør negative handlinger mot en annen person over tid. Konsekvensene av mobbing kan være alvorlige og langvarige for dem som blir utsatt for det. Dagens ungdom har lagt et stort press på hverandre, på både kropp og utseende. Mange ungdommer føler at de aldri blir gode nok, og at folk må være stemplet som perfekt for å være akseptert av hverandre.

– Jeg føler meg ikke presset, men jeg kjenner at jeg har blitt veldig påvirket av andre på internett. Jeg tenker mer på hvordan jeg ser ut og hva jeg spiser, men ikke noe mer enn det, forteller Kristine.

Det er vanskelig å si en helt konkret måte å bli kvitt nettmobbingen og kroppspresset på. Kristine forteller at hun ikke er helt sikker selv, men at det burde være vanskeligere å være anonym på nett. Mange ungdommer er redde for å legge ut noe på profilene sine, fordi det alltid er en person som skal lete etter feil.

– Det er alltid en eller annen som skal lete etter feilene til alle andre, for så å hakke ned på dem. Det er sjeldent folk tør å gjøre dette uten å være anonyme, det er ikke rettferdig i det hele tatt, sier Kristine.

Sette grenser

Nettmobbing foregår blant annet ved at noen lager falske profiler på Instagram og Facebook, og bruker disse til å plage andre med.
Kjellaug Tonheim Tønnesen forteller at ungdom ofte tror de sladrer når de ber om hjelp, men det er egentlig å ta ansvar.
Barnevakten.no ønsker at ungdom bevisst skal sette grenser på hva de kan dele, og hva de ikke bør dele med andre på internett.

– Ungdom bør innse at det er viktig å gi beskjed ved mobbing på nett og mobil. Ingen skal akseptere at andre behandler deg dårlig, du skal heller ikke tåle mer dritt på nett enn i virkeligheten. Norsk lov gjelder like mye på nett og mobil. Du skal ikke være alene om de vanskelige følelsene. Du kan snakke med foreldrene dine, venner, helsesøster, en lærer eller en ungdomsarbeider om du blir mobbet, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Heldigvis er ikke alt med internett negativt. Kristine forteller at hun har langt flere positive opplevelser enn negative.
Sosiale medier kan brukes til å pleie avstandsforhold mellom venner og familie, og du kan møte nye venner. Kristine forteller at hun har møtt folk som har de samme interessene og tankene som henne, har hjulpet henne masse og hun føler ikke lenger at hun er alene takket være dem. Ungdom må bare bli bedre til å sette grenser, og foreldre må gripe inn når de merker at noe er galt.

Artikkeltags