Skip på grunn i Karmsundet


Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

"Nordstjernen" med 21 personer om bord på grunn i Karmsundet. Kan bli stående hele natta. - Virker som var totalt ute av kurs.

DEL

HAUGESUND: Klokken 22.10 mandag kveld fikk Hovedredingssentralen beskjed om at det gamle hurtigruteskipet "Nordstjernen" har gått på grunn, helt nord i Karmsundet.

(Video i midten av artikkelen)

- Skipet har 21 personer ombord og skal ligge godt på grunn. Det tar ikke inn vann, opplyser redningsleder Johan Mannsåker til Haugesunds Avis.

Flere båter og et slepefartøy skal være sendt til stedet.

- Ut ifra de beskjedene vi har fått nå, skal det ikke være fare for liv og helse til de ombord, opplyser redningslederen.

Han kjenner ikke til om skipet er i privat eie nå eller i rutetrafikk.

- Det må vurderes om skipet blir forsøkt trukket av grunn når slepefartøy når fram. Det vet jeg ikke nå, opplyser Johann Mannsåker.

Klokken 23.14 opplyser redningsleder Cecilie Øversveen at både redningsskøyten "Bergen krets" og et Seakinghelikopter er framme ved havaristen.

- Det er ikke rapportert om at noen har blitt skadet, er den oppdaterte informasjonen fra redningslederen.

- Det vil nå bli foretatt vurderinger om skipet skal trekkes av grunn eller ikke. Kystvakten er også på vei til området dersom det skal være behov for mer assistanse, sier Cecilie Øversveen.

Kapteinen på "Nordstjernen" har varslet Hovedredningssentralen om at det ikke er behov for evakuering av fartøyet. Det er derfor ikke etablert et evakueringsmottak på land slik situasjonen er nå.

Ifølge Haugesunds Avis-journalist Einar Tho, som er nær stedet, har skipet gått skikkelig på et skjær.

- Baugen har løftet seg en til to meter. Skipet står godt på skjæret. Det er flere båter rundt havaristen, men det virker som dette foregår i forholdsvis rolige former, opplyser Einar Tho.

Han opplyser at havaristen er nær Tonjer fyr.

- Havaristedet befinner seg ved nordspissen av Storøy, opplyser han.

Klokken 23.37 opplyser Einar Tho at havaristen ble forsøkt dratt av skjæret.

- Det virker som det er noen forsøk på å slepe skipet av skjæret nå, men det har ikke lykkes så langt.

Det er redingsskøyta "Bergen krets" som forsøkte å slepe havaristen av skjæret, mens motorene til "Nordstjernen" hjalp til, uten å lykkes.

Kapteinen på redingsskøyta "Bergen kreds" opplyser klokken 23.55 at alle passasjerene ombord i "Nordstjernen" har det bra og at det ikke skal være personskade.

Den tyngre slepebåten "Mega Mammut" skal nå gjøre et forsøk på å trekke havaristen av skjæret. Alle passasjerene skal foreløpig bli om bord i "Nordstjernen".

Haugesunds Avis-journalist Gaute-Håkon Bleivik befinner seg 200 meter bak havaristen i båt.

- Fra vår posisjon virker det som om "Nordstjernen" har vært fullstendig ute av kurs. Den står parkert fullstendig oppå skjæret og vinkelen opp på skjæret er kraftig, sier Bleivik.

Han kan opplyse at skipet står og vipper, men at det står trygt på skjæret.

- Det er lavvann nå. Kanskje kan skipet selv kjøre av skæret vet høyvann, sier Bleivik, og legger til at skipet har en flenge i baugen, men at det ikke tar inn vann.

Redningsleder Johan Mannsåker bekrefter ved 00.50-tiden at skipet har vært tydelige ute av kurs.

- Det skal bli interessant å høre forklaringen i morgen. Jeg vet ikke hva dette skipet brukes til eller hva som var formålet med turen, sier Mannsåker.

Han opplyser at det er høyvann klokken 06.00 tirsdag morgen.

- Skipet kan bli stående på grunn fram til da. En lettbåt fra Kystvaktskipet KV Ålesund skal inspisere skadene. Det er en flenge i skipet som er såpass stor at en må være forsiktig hvis båten slepes klar av skjæret, sier redningslederen.

Han bekrefter at skipet har hatt stor fart opp på skjæret.

- Men når en først skal gå på grunn er det en fordel at de går langt opp på skjæret, som i dette tilfellet. Da står en trygt, sier Mannsåker.

Ifølge redningslederen har samtlige 21 personer status som mannskap.

- Det skal ikke være passasjerer om bord. Alle har det bra og alle har valgt å bli ombord inntil videre, sier Mannsåker .

Med sine 56 år i rutetrafikk er M/S «Nordstjernen» det hurtigruteskipet som har seilt lengst i Hurtigrutens historie. Skipet ble fredet i desember 2012. «Nordstjernen» avsluttet sin siste ordinære tur 22. mars i 2012. Allerede i 2007 ble skipet erklært verneverdig av Riksantikvaren. Fredningen omfatter store deler av skipet med fast inventar og utstyr, samt kunstnerisk utsmykning.Fredningen skal ikke være til hinder for fartøyets videre drift.

Det skal være Indre Nordhordland Dampbåtlag som eier skipet.

Artikkeltags