- Strandsøk var helt uaktuelt

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mannen i 30-årene som onsdag ble kastet i sjøen av bølger nord for Haugesund er antatt omkommet. Politiet vil vurdere å ta opp igjen søket torsdag morgen.

DEL

HAUGESUND: Håkon Tornes, operatør i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, beskriver værforholdene i området der søket foregikk som fryktelige.

Det skal ikke ha vært aktuelt å foreta søk langs sjøkanten, på grunn av sikkerhetshensyn.

Mannen, som er i 30-årene og av utenlandsk opprinnelse, er nå antatt omkommet, og det vil ikke bli satt i gang søk langs strandganten før forholdene anses som trygge.

- Det skjer ingenting før det blir dagslys, sier Tornes til Haugesunds Avis sent onsdag kveld.

Det har kommet inn motstridende meldinger om hvor mange som befant seg i sjøkanten da bølgen slo oppover. Tornes sier at de har kommet fram til at det kun var snakk om to menn, begge fra Øst-Europa.

- De var to stykker. En ble tatt av bølgene, den andre, slik jeg forstår det, sto lenger oppe på svaberget da bølga kom, og klarte å holde seg fast, sier Tornes.

Mannen som nå skal avhøres av politiet skal altså ikke ha blitt dratt med ut i sjøen, men fått bølgen over seg.

- Han er naturligvis preget, men ellers er han i god fysisk form, sier Tornes.

Avblåste søket

Klokken 19.45 onsdag kveld sendte politiet ut en pressemelding hvor de informerte om at søket var avblåst.

- Redningsaksjonen er avblåst uten funn. Søk etter antatt omkommet vil bli vurdert på et senere tidspunkt, skrev politiet da.

Mann havnet i sjøen

Klokken 18.30 opplyste politiet at en person var havnet i sjøen.

Grunnet språkutfordringer meldte politiet først at to personer hadde havnet i sjøen, og at den ene var kommet seg på land. 

- Et følge på fire befant seg i området da den ene ble tatt av bølgene, sa innsatsleder Knut Gjærde til Haugesunds Avis sin journalist på stedet.

Ble varslet sent

Politiets operasjonssentral ble varslet klokken 16.54. Det ble da opplyst at hendelsen hadde inntruffet rundt to timer tidligere.

Været i området betegnes som dårlig, med grov sjø og bølger opp mot fire meter, samt sterk vind.

Situasjonen ble vurdert slik at det ikke ble ansett som trygt å sende ned dykkere eller benytte mannskap i strandsøk.

SeaKing-helikopter og redningsskøyte ble sendt til stedet, samt mannskaper fra politi, ambulanse og brannvesen med dykkere.

Lite informasjon

Operasjonsleder Trond Friberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt opplyste tidligere at de hadde lite informasjon.

- Vi  vet lite for øyeblikket, men har rekvirert andre redningsressurser, blant annet redningsskøyte og et SeaKing-helikopter til stedet, sa Friberg. 

Politiet skrev følgende på sin Twitter-konto:

- Redningsaksjon iverksatt i området Bleivika nord for Haugesund, en mann skal være tatt av bølge og skylt på sjøen, skjedde for ca. 2 t. siden.

Tre minutter senere skrev de:

- Vedr. redningsaksjon, SeaKing, redningsskøyte, politi, dykkere og ambulanse sendt til området. Kommer med mer info når vi vet mer.

Vi oppdaterer saken

Artikkeltags