Gå til sidens hovedinnhold

Vikra: - Jeg mistet aldri motet

Artikkelen er over 6 år gammel

KARMØY: Rundt klokken tre natt til lørdag kunne Stian Vikra sette beina på fast grunn igjen etter å ha svømt 120 kilometer over Skagerrak.

– Det var småkaldt, det har vært greit å komme i mål, sier han om bragden.

15 timer ekstra

Han svømte for å sette søkelyset på organdonasjon, og turen var planlagt til å ta cirka 30 timer, men det gikk ikke. Hele 45 timer var Vikra på svøm før han kom fram.

– I starten så svømte jeg 1.800 meter i timen, det er jo litt lite når planen var å svømme 4.500 meter i timen. Jeg tenkte jeg skulle svømme 30 timer før jeg begynte å klage, og så ble det 15 timer mer etter det, sier Vikra på telefon fra Danmark lørdag formiddag.

Stemmen er rusten etter svømmeturen og han sliter litt med å snakke, men ellers forteller han at formen er fin nok.

– Den er bra, jeg er trøtt og litt tung i kroppen ennå, sier han etter å ha fått noen timers søvn siden han kom i land.

Ga aldri opp

Selv om turen tok lengre tid enn beregnet, så var han aldri inne på tanken om å gi opp.

– Jeg har jobbet to år med den innstillingen at jeg skal klare det, så det var aldri noe alternativ å gi opp, sier han og ser nå fram til en roligere periode.

– Jeg har prioritert forberedelser og trening foran alt i to år nå. Det skal bli deilig å ha en kalender der det står «stå opp», og så ingenting annet, sier Vikra.

Vikra har også tidligere svømt lange distanser for å skaffe oppmerksomhet til Stiftelsen Organdonasjon, men nå er det ingen nye turer i sikte.

– Jeg så på Skagerrak som den ultimate svømmeturen, sier Vikra og blir stille i to sekunder.

– Jeg har svømt min leng

 

Vikra er den første som noensinne har svømt over Skagerrak, men han er ikke så opptatt av at han nå er historisk.

- Jeg håper dette kan betyr en del for Stiftelsen Organdonasjon, og ikke minst for dem som sitter å venter på organer, sier han i til Karmøynytt.

På Facebook-siden til «Svøm for livet», har man kunnet følge åkrabuen Stian Vikra på vei fra Norge til Danmark.

Les også

Vikra svømmer i forbindelse med prosjektet "Svøm for livet" som han startet i 2008 for å fokusere på organdonasjon.

– Jeg har hatt denne turen til Danmark i tankene i to år nå. Da jeg svømte Mjøsa og Lysefjorden på langs var det egentlig bare forberedelser til Skagerrak, som har vært det store målet hele tiden. For all del; både Lysefjorden og Mjøsa var utfordrende nok, men siden jeg ofrer så mye tid på dette som jeg gjør var disse to turene litt for «små» til at jeg kunne avslutte prosjektet med noen av dem, sa Vikra til Haugesunds Avis i vår.

LES HELE INTERVJUET HER

Kommentarer til denne saken