«Jysla» fornøyd med fusjon, men opp mot 90 stillinger forsvinner

Karmøy 22062017. Skudeneshavn.
CEO i Solstad Farstad ASA Lars Peder Solstad.

Karmøy 22062017. Skudeneshavn. CEO i Solstad Farstad ASA Lars Peder Solstad. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag forsvant Solstad Offshore. Torsdag gjenoppsto selskapet som SolstadFarstad. Fusjonen mellom Solstad Offshore, Farstad Shipping og Deep Sea Supply er nå gjennomført, og SolstadFarstad blir det største offshorerederiet i Norge.

DEL

NÆRINGSLIV: Med en flåte på rundt 150 fartøy og kontorer i Brasil, Australia, Singapore, Filippinene, Skottland og Kypros etablerer selskapet seg i toppen også på verdensbasis.

– Vi er i en bransje med store utfordringer, og vi har lenge ønsket å gå i denne retningen, så vi er «jysla» fornøyd med hvordan det ble, sier konsernsjef Lars Peder Solstad.

Planene om sammenslåing ble først kjent i februar da Kjell Inge Røkkes Aker og John Fredriksens Deep Sea Supply kom på banen i henholdsvis Solstad og Farstad, for å starte oppbyggingen av et gigantselskap som ville stå sterkere i de utfordringene markedet byr på. Fusjonen handlet om å være proaktiv, selv i tøffe tider.

Lang motbakke

– Det blir lysere tider, men det er en lang motbakke dit. Likevel har kolossalt mye skjedd siden Aker kom inn hos oss, og vi har opplevd en ganske stor vekst i løpet av året som har gått. Vi hadde ikke satt oss noen detaljerte mål om verken størrelse eller antall båter, men har veldig tro på selskapet slik det nå blir, sier Solstad.

Siden både Farstad og Deep Sea var godt etablerte selskaper før fusjonen, vil de største endringene skje innad i konsernet, men driften vil i en overgangsfase stort sett fortsette som før. Hovedadministrasjon blir liggende i Skudenes, men planen er også å opprettholde drift fra kontorene i Ålesund, Fosnavåg og Grimstad.

SolstadFarstad går nå inn i en fase der de begynner å ta i bruk nye felles systemer, kartlegge og etablere ny organisasjon, samt starte prosessen med å effektivisere driften på best mulig måte i henhold til den valgte driftsmodellen.

Den nye ledelsen bestående av blant andre administrerende direktør (CEO) Lars Peder Solstad og Sven Stakkestad, skal sørge for at spesialiseringen på olje og gass fortsetter og at det på lengre sikt også kan bli mer fokus på fornybar energi og akvakultur.

80–90 jobber forsvinner

Solstad åpner altså etter hvert for aktivitet som ikke nødvendigvis har med olje og gass å gjøre.

Han påpeker at det er for tidlig å si noe om hvordan fusjonen påvirker arbeidsplasser i Skudenes. Globalt blir 80 til 90 stillinger overflødige når selskapene blir ett.

Fusjonen skal gi en innsparing på opp mot 600 millioner kroner.

En konsekvens av fusjonen er at solstadfamiliens eierandel i selskapet reduseres, men Solstad selv mener at samarbeidet var nødvendig, da en større flåte, samlet kompetanse og erfaring vil sørge for lønnsom drift i framtiden.

I en tid der olje- og offshoreindustrien halter, ser han ikke bort ifra at flere selskaper samarbeider for å komme gjennom utfordringene.

SolstadFarstad ASA har foreløpig ingen planer om å dra inn flere partnere, men er åpen for muligheten om videre fusjoner dersom det skulle dukke opp noe interessant.

SolstadFarstad

Det nye selskapet bygges rundt det som var offshorerederiet Solstad Offshore ASA i Skudeneshavn.

  • Kjell Inge Røkkes Aker ASA gikk først inn i Solstad gjennom et heleid datterselskap.
  • Så ble rederiet Rem Offshore i Fosnavåg overtatt av Solstad og Røkke.
  • John Fredriksen bidrar med Deep Sea Supply i den nye giganten, via familieselskapet Hemen Holding Limited.
  • De 154 skipene i det nye rederiet er 33 konstruksjonsskip, 66 forsyningsskip og 55 ankerhåndteringsskip.
  • Solstadfamilien skal sitte med om lag sju prosent av aksjene i det nye selskapet.

Kilder: SolstadFarstad, sysla.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken