Gå til sidens hovedinnhold

Utenlandske sjøfolk jobber for luselønn i Norge

Artikkelen er over 4 år gammel

Kontroller langs hele norskekysten har avslørt ulovlige arbeidsavtaler og en timelønn ned mot 30 kroner timen hos flere utenlandske sjøfolk.

Det skriver Aftenbladet.

Inspektør i Sjømannsforbundet, Gunnar Amland, er ikke overrasket over å finne en arbeidskontrakt som viser en timelønn på 33 kroner for en litauisk sjømann som jobber på en norsk slepebåt.

Det tilsvarer en månedslønn på 17.000 kroner. Kontroller har avslørt lignende tilfeller langs hele norskekysten.

Til sammenligning har norske sjøfolk en startlønn på rundt 35.000 kroner, og andre taubåtselskaper viser en avlønning på 44.000 kroner måneden for et tilsvarende arbeid som det den litauiske sjømannen gjennomfører.

– For at vi skal få billigere tjenester er det stilltiende blitt akseptert at utenlandske sjøfolk har lengre arbeidstid og dårligere lønninger enn nordmenn, men slik vi ikke ha det, sier leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp).

– Vi er ikke imot at folk fra andre land jobber i Norge, men da må det skje under norske lønns- og arbeidsvilkår, sier han.

Pollestad mener Sjøfartsdirektoratet må gjøre bedre kontroller av båtene, og at kontrollapparatet må styrkes umiddelbart. Han har vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet om saken.

Næringsminister Monica Mæland (H) bekrefter at det nå skal settes i gang en ekstern utredning.

Kommentarer til denne saken