I morgen kan du søke i skattelistene

Fredag kommer skattelistene for 2016. Bildet er tatt da listene ble lagt ut i fjor. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Fredag kommer skattelistene for 2016. Bildet er tatt da listene ble lagt ut i fjor. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag offentliggjøres skattelistene for 2016. Det samlede skatteoppgjøret viser at 4,2 millioner personlige skattytere betalte 490 milliarder i skatt i 2016.

DEL

SKATTEOPPGJØRET: I tillegg til de 4,2 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende, har 305.000 selskaper betalt til sammen 130 milliarder kroner i skatt, opplyser skatteetaten i en pressemelding.

Etaten melder at åtte av ti lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende i gjennomsnitt fikk tilbake 12.500 kroner på skatten i 2016. Det vil si at rundt 3,2 millioner personlige skattyterne har fått nesten 40 milliarder kroner igjen på skatten.

Samtidig har nær 750.000 måtte betale restskatt på til sammen 23 milliarder kroner, et gjennomsnitt på 31.000 kroner.

Etter at den nye skatteforvaltningsloven trådte i kraft ved årsskiftet bestemmer hver enkelt selv grunnlaget for skatt når man oppgir inntekt, formue, gjeld og fradrag i skattemeldingen.

Dette medfører at dersom man oppdager feil på skatteoppgjøret i etterkant, er det ikke lenger nødvendig å sende en klage til skatteetaten.

– I de aller fleste tilfeller trenger du ikke lenger å klage for å endre skatteoppgjøret. Hvis du oppdager at opplysningene i skattemeldingen er feil, skal du endre selv slik at skatteetaten kan beregne riktig skatt, sier kommunikasjonsdirektør i skatteetaten, Mariken Holter.

Hun opplyser at endringer gjøres ved å gå til skatteetatens nettsider, og logge inn på skattemeldingen på vanlig vis.

Siden oktober i fjor er det foretatt over 1,6 millioner søk i skattelistene på skatteetaten.no.

Artikkeltags