Vet ikke hvordan de skal bekjempe ensomhet

Pernille Svartveit Osmundsen og Espen Nicholas Noreger Penzo syntes begge at overaskende mange er ensomme.

Pernille Svartveit Osmundsen og Espen Nicholas Noreger Penzo syntes begge at overaskende mange er ensomme. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

23 prosent av elevene på videregående skoler i Rogaland, sier de er ensomme. Pernille Svartveit Osmundsen syntes det er overraskende mange.

DEL

HAUGESUND: 23 prosent av videregående elever i Rogaland sliter med ensomhet. Det kom fram i kvalitetsmeldingen til Rogaland fylkeskommune i fjor.

– Her må fagpersoner møtes. Vi må forstå problemet før vi kan begynne å løse det, sier Simon Næsse, leder i opplæringsutvalget.

Dette er grunnen til at flere sentrale aktører i Rogalands videregående skoler samlet seg i et auditorium på Vardafjell videregående skole på onsdag. I tillegg til Næsse var fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal til stede og representanter fra Mobbeombudet, Røde Kors, FRI Rogaland og Pedagogisk-Psykologisk Tjeneste.

– Tilbakemeldingen fra Elev- og lærlingombudet og mobbeombudet er at mobbing og frafall starter med ensomhet, sier Tengesdal.

Overraskende mange

– Sju ensomme i hver klasse, det er jo utrolig mange, sier Pernille Svartveit Osmundsen som er elev på Vardafjel vgs.

Me i gjengen er et tilbud for ensomme ungdommer i Haugesund. Simon Næsse (t.v) introduserer Martin Fossmo.

Me i gjengen er et tilbud for ensomme ungdommer i Haugesund. Simon Næsse (t.v) introduserer Martin Fossmo. Foto:

Hun sitter i russedressen rundt et bord og prater og ler med noen andre elever. Det er åpenbart at hun har folk rundt seg på skolen.

– Hvis vi klarer å se at noen er ensomme er det bare å gå bort å snakke med dem. Vi som elever må gjøre en jobb, sier Osmundsen.

– En del av utdanningen er det sosiale. For meg går det meste av tiden på å samarbeide med andre. Det må være skikkelig vondt å ikke ha det, sier medeleven Espen Nicholas Noreger Penzo.

Me i Gjengen

Me i gjengen er et av initiativene for å hjelpe ensom ungdom. Haugesund Røde Kors vil hjelpe ungdom med å bygge sosiale nettverk gjennom å få dem inn i fritidstilbud som passer dem.

– Det vanskelige er å komme i kontakt med de rette ungdommene. Veldig få kommer til oss og sier de er ensomme, sier Martin Fossmo i Røde Kors.

Foreldre, helsesøstre, barnevern og andre kan ta kontakt med me i gjengen på vegne av ensomme ungdommer. Dersom ungdommene syntes det er greit snakker de om deres interesser og prøver å finne et fritidstilbud som passer for dem. De som har behov for det kan ha med seg en frivillig ungdom via Røde Kors de første gangene.

– Der er ungdom som hjelper ungdom. Frivillighet er kjernen i prosjektet, sier Fossmo.

Artikkeltags