Rekordmange fikk læreplass i 2018

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner på en byggeplass Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner på en byggeplass Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

74 prosent av søkerne hadde ved utgangen av fjoråret fått godkjente lærekontrakter. Det er den høyeste andelen som er registrert siden målingene startet i 2011.

DEL

UTDANNING: I løpet av fjoråret var det en økning i både antall søkere og i antallet som fikk innvilget læreplass hos norske bedrifter. På landsbasis var det over 29.200 søkere, og 21.706 av dem fikk muligheten til å få opplæring og praksis i faget sitt.

– Elever, lærere, fylkeskommuner og næringsliv i hele landet har gjort en god innsats. Aust-Agder, Telemark og Sogn og Fjordane har hatt en økning på over 10 prosentpoeng sammenlignet med 2015, og også Troms, Finnmark, Nordland og Hedmark har hatt en stor økning. Dette viser at både bedrifter og offentlig sektor tar ansvar, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Rogaland på topp

Rogaland ligger på topp med 81 prosent som fikk læreplass.

– Det viser at Rogaland har gjort en god jobb med å skaffe læreplasser. Med flere læreplasser får flere elever fullført utdanningen, men vi er ikke mål. Regjeringen vil fortsette samarbeidet med næringslivet og fylkeskommunene slik at flere får en læreplass, sier kunnskaps- og integreringsminister Sanner.

Ulik økning

Tallene viser at det er store forskjeller – både geografisk og mellom ulike fag – i hvor stor andel som fikk læreplass. Blant annet er det 19 prosentpoeng forskjell mellom Østfold, der andelen var lavest, og Rogaland, der andelen var høyest.

Veksten er størst innen naturbruk og bygg- og anleggsteknikk. Hos sistnevnte fikk 85 prosent av søkerne lærekontrakter i 2018. Til sammenligning fikk kun 69 prosent av søkerne det samme innen helse og oppvekstfag, som også er det faget med flest søkere til læreplass.

Den aller laveste andelen er innen medier og kommunikasjon, der kun 43 prosent av søkerne fikk innvilget læreplass.

– Vi kan komme til å mangle over 70.000 fagarbeidere i 2035. Jeg håper også de andre bransjene vil se til bygg- og anleggsindustrien og være med på lærlingløftet, sier Sanner.

Artikkeltags