Dramatisk historie fra Suldal: Skiløper gravde seg selv ut av snøskred

Ilustrasjonsbilde: Skredgruppen til Rogaland Røde Kors i aksjon.

Ilustrasjonsbilde: Skredgruppen til Rogaland Røde Kors i aksjon. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En ensom skiløper ved Fjellbergsskardet i Suldal var både dyktig og heldig da han reddet seg selv ut av et snøskred torsdag.

DEL

SULDAL: Historien ble kjent etter at mannen kontaktet Suldal Røde Kors.

– Skiløperen hadde vært på tur i området rundt Fjellbergsskardet og skulle avslutte turen da det hele inntraff ved hyttefeltet. Snøen i siden på en kolle løsnet cirka 30 meter over personen, skredet var cirka 50-100 meter bredt. Skiløperen forteller at han ble totalt begravd og måtte kjempe 1,5 time for å komme seg løs – ingen nytte i rop etter hjelp.

Heldigvis var snøen noe løs ved den ene armen. Han fikk da lagd pustelomme ved fjeset og fikk orientert seg ved å skimte lys gjennom de cirka 20 centimeterne med snø over seg. Med den løse armen fikk skiløperen opp armen i fri luft. Ved å lage/grave snøball for snøball og kaste de ut hullet kom mannen seg til slutt løs, skriver Rogaland Røde Kors i en pressemelding torsdag kveld.

Advarer mot skredfaren

Skiløperen fikk deretter tatt seg ned til en hytte, der han fikk god hjelp. Suldal Røde Kors satt mannen i kontakt med politiet, som i samråd med skiløperen fikk avklart at ingen andre var tatt av skredet.

Leder i skredgruppen til Rogaland Røde Kors, Christer Mikalsen, ber folk som ferdes i det skredutsatte fjellet være oppmerksomme og vise varsomhet ved ferdsel i terrenget og holde seg unna skredterreng.

– Det har vært flere tilfeller av snøskred i de siste dagene. Flere er tatt av skred siste uken, men heldigvis har det gått bra med alle. Det er meldt stor snøskredfare (faregrad 4) for Rogaland og Vest-Agder også i dag. Flere av våre Hjelpekorps, som Suldal, har beredskap på fjellet i vinterferien. Og den spesialtrente skredgruppen til Rogaland Røde Kors er i høy beredskap disse vinterferiedagene, sier Mikalsen.

Tips fra Rogaland Røde Kors

Skal en ut av løyper eller lar unger leke i hyttefeltene MÅ en forsikre seg om at det er trygt. Mye snø og vind utgjør stor skredfare i enkelte områder.

Vi oppfordrer til:

* Følg fjellvettregler.

* Unngå brattheng over 30 grader eller områder en føler er usikker (der det har samlet seg mye snø).

* Vær obs i daler – følg rygg, vær trygg.

– Denne gangen gikk det heldigvis bra. Skiløperen er uskadd, men med en traumatisk opplevelse friskt i minne. La andres uhell være en vekker for oss andre, sier korpsleder Geir Brustveit i Suldal Røde Kors Hjelpekorps.

Artikkeltags