Sommerfest i Vikebygd

<b>I VANNET: </b>Informasjonsansvarlig Rune Hetland fikk seg mer enn en tur i vannet, til stor glede for tilskuerne.

<b>I VANNET: </b>Informasjonsansvarlig Rune Hetland fikk seg mer enn en tur i vannet, til stor glede for tilskuerne.

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

På bryggene i Vikebygd myldret det av liv i helgen. Hyttefolk og fastboende fra hele distriktet hadde tatt turen til fiskefestivalen.

DEL

FESTIVAL: En av de mest populære aktivitetene på formiddagen, i hvert fall for de unge, er å få informasjonsansvarlig Rune Hetland ut i vannet. Leken går ut på å treffe midt i en målskifte med en ball. Treffer de, utløses en mekanisme som sender pressetalsmannen rett ut i det våte element. Og de lykkes mer enn en gang.

En av de mest treffsikre er Hetlands egen nevø, Aleksander Aursland (16) fra Haugesund. Målbevisst sendte han onkelen i vannet hele to ganger, til stor forlystelse for de rundt 60 tilskuerne.

Folkelig og koselig

Festivalen arrangeres for femte året på rad, og arrangørene regner med 1.500 besøkende i løpet av dagen. Gunn Vikingstad, leder for hovedkomiteen, og Rune Hetland, informasjonsansvarlig, har vært med fra begynnelsen.

– Tidligere var dette bare en fiskefestival, men nå favner det mer enn det. Vi satser på det folkelige og koselige, sier Rune Hetland.

Alt ser ut til å gå etter planen, bortsett fra redningsskøyta som skulle komme. Den var dessverre ute på oppdrag dagen før, og kunne derfor ikke ta turen innover.

– Redningsskøyta skulle egentlig demonstrere en redningsøvelse. Temaet for festivalen er nemlig "Sikkerhet på sjøen", forteller Hetland.

45 frivillige

Gunn Vikingstad står for organiseringen, sammen med 10 andre fra fotballgruppen og korpset i bygda.

– Bare det å få folk på dugnad midt i fellesferien er kjempebra, forteller Vikingstad, og legger til at det er både hyttefolk og fastboende blant de 45 frivillige som er i sving i løpet av festivalen.

– Det er nok ganske unikt at hyttefolket er med på dugnaden, sier Vikingstad.

– Vi hadde faktisk ikke klart det uten dem, legger Hetland til.

I tillegg kommer Plassabakeriet, det eldste bakeriet i distriktet, som har sine folk i fullt arbeid. Bollene deres er svært populære, og noen kommer til festivalen bare på grunn av dette bakverket.

Korpset og fotballgruppen

Resten av året har bygda ca. 550 innbyggere. Trolig fordobles tallet om sommeren.

– Og i dag skal vi i hvert fall tredoble det, sier de to arrangørene. De tror at mange utflyttede vikebuer nok legger ferien til festivalen, men at det også er mange helt uten tilknytning til bygda på besøk.

Inntektene fra festivalen holder liv i korpset og fotballgruppen resten av året.

Bevisst valg

– Mange mente at vi burde ha et trekkplaster for å få folk til å komme, slik som mange andre steder. Men vi hat tatt et bevisst valg på å holde det folkelig. Alle skal finne noe som passer dem her, og det er summen av alt som skal gi trivsel, sier Gunn Vikingstad.

– Det er det som er Vikebygd, mener Rune Hetland.

Artikkeltags