Startet utspørringen av Larsen

FOKUSERTE PÅ ROLLER OG MEDLEMSJUKS: SOS Rasisme-sakens to aktorer, politiadvokatene Hallvard Gardshol Bjørndal (foran) og Erik Engløk. Bak dem hovedetterforsker i økokrim Haugesund, Einar Endresen. Foto: Harald Nordbakken

FOKUSERTE PÅ ROLLER OG MEDLEMSJUKS: SOS Rasisme-sakens to aktorer, politiadvokatene Hallvard Gardshol Bjørndal (foran) og Erik Engløk. Bak dem hovedetterforsker i økokrim Haugesund, Einar Endresen. Foto: Harald Nordbakken

Artikkelen er over 4 år gammel

Rettssaken mot sentrale SOS Rasime-medlemmer fortsatte torsdag formiddag i Haugaland tingrett med aktoratets utspørring av hovedtiltalt Kjell Gunnar Larsen.

DEL

HAUGESUND: Kjell Gunnar Larsen hadde på papiret en rekke roller i organisasjonen. Han var regionsansvarlig i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og ORA(kel) i Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Vest-Agder og Aust-Agder. I tillegg var han per september 2008 også ORA for flyktninggrupper og studentorganisering.

I tillegg til disse rollene var han også leder i Haugesund SOS Rasisme.

Haugesund hadde flere lokallag. Jobbservice av SOS Rasisme i Haugesund, Solidaritetsgruppa av SOS Rasisme i Haugesund, var noen av de Larsen kunne komme på under rettsbehandlingen. Han var medlem av styrene i alle disse.

I forhold til at Larsen sto oppført i Brønnøysundregisteret som styreleder og daglig leder i så mange organisasjoner forklarte han dette med at mange oppfattet registrering i Brønnøysund som utfordrende. Derfor tok han på seg ansvaret for en del registreringer ettersom andre ikke fikk det til.

– Det betyr ikke nødvendigvis at jeg var aktiv i disse lokallagene, sa Larsen.

Etter at Larsen onsdag fikk forklare seg fritt, startet aktoratet torsdag med mer konkret utspørring i forhold til verving og medlemsskap.

Aktor Erik Engløk ville først vite mer om eiendomsselskapet som SOS Rasisme opprettet.

Aktivisteiendom var ikke et lokallag, men et aksjeselskap opprettet av landsstyret.

– Min rolle var at jeg var styreleder og daglig leder. Roller som krevde svært lite av meg. Vi hadde en drøm om å kunne kjøpe flere kontorseksjoner til vårt eget bruk. Oslo var viktigst å få først på plass. Grunnen til at vi ønsket å eie var at vi kunne få et billigere leieforhold på sikt, sa Larsen i retten.

SOS Rasisme eide alle aksjene i Aktivisteiendom. Aksjekapitalen var på to millioner kroner.

På slutten av 2005 ble den første eiendommen kjøpt i Oslo.

– Jeg tror vi betalte 5,9 millioner kroner + omkostninger. Kjøpet ble finansiert gjennom penger lånt fra lokallag og fylkeslag. Førsteprioritet hadde Holla og Lunde Sparebank lånte også ut penger. De var villige til å låne oss penger ut fra den sikkerheten vi hadde, forklarte Larsen i retten.

Han fortalte også at det ble betalte avdrag og renter til hver måned til banken. En gang i året ble også renter utbetalt til lokallag og fylkeslag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken