Gå til sidens hovedinnhold

Svømte Lysefjorden på langs

Artikkelen er over 7 år gammel

Stian Vikra (32) fra Åkrehamn ser Lyse- fjorden som et verdig punktum for sitt prosjekt «Svøm for livet». Bare kanskje blir det et ekstranummer.

Siden 2009 har Stian Vikra svømt mange langdistanser. Boknafjorden, Utsira–Åkrehamn, den engelske kanal og Mjøsa på langs. Og nå inn Lysefjorden. Alt for å gjøre allmennheten oppmerksom på Stiftelsen Organdonasjon.

Motstrøm

Strekningen i Lysefjorden var i utgangspunktet 42 kilometer. I hvert fall i luftlinje.
– Men det ble mer. De seks første timene hadde jeg motstrøm, som etter det skulle snu. Men det blåste opp, så motstrømmen varte i åtte timer. Og da måtte jeg ligge litt i le av land og svømme inntil svaberg, spesielt under Lysefjordbrua, forteller Vikra.
Et lite uhell med følgebåten fra Røde Kors inntraff også. Motoren stoppet.
– Men de fikk den i gang igjen. Det er sånne ting som dukker opp, og det stod ikke på så lenge, sier Vikra.
I tillegg til Røde Kors fulgte en båt fra Lysefjorden Marina svømmeren, med folk fra TV 2. Vikras kamerater Kristian Eik Rørbakk og Eirik Johannessen stilte også opp.

Bor i vannet

Svømmingen startet klokken 02 natt til torsdag, med en bekmørk fjord. En lightstick i badebuksa gjorde nytten som belysning.
En høy steinkobbebestand var ingen hindring for svømmestuntet. Heller ikke svimaneter.
– Jeg svømte rett inn i noen av dem, og fikk tre–fire rett i fjeset. Det klør i noen timer, og så går det over, sier Vikra.
Når 32-åringen går ut i vannet, er det ingenting annet som eksisterer.
– Da er det der jeg bor og hører hjemme til jeg er framme, slår han fast.

I tenkeboksen

13 timer og 42 minutter gikk det fra start til mål i Lysefjorden. Vannet holdt mellom 13 og 16 grader.
Nå tar Vikra treningsfri noen dager og en måned fri fra jobb. Transocean sponser sin arbeidstaker med å gi fri til svømmingen.
– Nå må jeg tenke litt, og se om jeg har motivasjon til å ta et år til eller ikke. Svømmingen krever mye planlegging og logistikk. Lysefjorden er et verdig punktum for prosjektet mitt. Så ser jeg om det blir et ekstranummer, avslutter Stian Vikra.