Dette fikk Vegvesenet til å reagere: – Lurer jo litt på hvor langt de tenker

Sjåføren av den lille varebilen måtte ordne lasten. I tillegg ble det 2.250 kroner i gebyr for andre mangler.

Sjåføren av den lille varebilen måtte ordne lasten. I tillegg ble det 2.250 kroner i gebyr for andre mangler.

I løpet av dagen har det blitt holdt kontroll en rekke steder i Haugesund.

DEL

HAUGESUND: Fra klokken 08.30 onsdag morgen forflyttet mannskapene fra veivesenet seg rundt i Haugesund, og hadde kontroll av lette kjøretøyer under 3,5 tonn i Salhusvegen, på Rossabø, i Skåredalen og på Bleikmyr.

Det totalt resultatet ble at fire personer fikk 1.500 i gebyr for å ikke bruke belte, seks fikk gebyr for at de hadde for lite mønster i dekkene sine, og ytterligere seks kunne ikke vise frem gyldig dokumentasjon som førerkort eller vognkort.

I tillegg fikk bilføreren som er avbildet øverst i saken bruksforbud for måten han hadde valgt å sikre plankene han hadde med seg.

– Begynner å lure

– Sjåfører skal sikre at lasten ikke risikerer å forflytte seg fremover eller til siden. I dette tilfellet var plankene sikret med gummistropper beregnet til sykler, sier kontrolleder Ronny Kvalavåg i Statens vegvesen.

Han sier at da de forsøkte å bevege plankene, viste det seg å være ganske enkelt.

– Vi klarte lett å dytte dem frem og tilbake. Ved en oppbremsing, ville de fort havnet fremover. I tillegg dekket de i ganske stor grad sikten til sjåføren mot høyre. Vi lurer jo litt på hvilket fokus som har vært her, og hvor langt man tenker. Det trengte ikke være en voldsom bråbrems. Plankene lå ganske løst, sier kontrollederen.

– Er det ofte dere kommer over slike tilfeller?

– Nei, det er det ikke. Folk er stort sett flinke, og det er mer fokus på sikring nå enn tidligere. Likevel vil det alltid være noen som ikke er like engasjerte i slike ting.

Løsningen i dette tilfellet ble et såkalt bruksforbud, hvor sjåføren må avbryte kjøringen, og ordne opp før han eller hun kan kjøre videre.

– Da la han plankene inn i lasterommet, og fikk plass til det. I grove tilfeller blir dårlig sikring av last anmeldt til politiet, men her ble det vurdert slik at plankene ikke stakk ut til siden eller lignende, som ville gjort overtredelsen grovere. Han hadde holdt seg innenfor speilene, sier Kvalavåg.

Fikk gebyr

Bruksforbud kan i enkelte tilfeller føre til at man blir stående fast på kontrollplassen ganske lenge.

– Hvis dekkene for eksempel er for dårlige, og det er snø, kan man måtte sette fra seg bilen frem til det ikke er snø lenger. Kort fortalt betyr det at man må parkere bilen frem til problemet er fikset, sier Kvalavåg.

Sjåføren på Rossabø fikk også gebyr for manglende bilbelte (1.500 kroner), samt for dårlig mønsterdybde på det ene dekket (750 kroner per dekk).

Andre gebyrer som ble delt ut i løpet av dagen, var 500 kroner for å kjøre uten førerkort eller vognkort. Dersom man mangler begge deler, blir gebyret totalt 1.000 kroner.

– Det skaper også en del ekstra arbeid for oss med å søke opp i databaser om de har rett til å kjøre bilen, og om det er deres bil, sier kontrollederen.

Totalt ble 160 kjøretøyer kontrollert.

Flere kontroller

Også politiet har hatt kontroll fokusert på adferd i trafikken i løpet av dagen. På Avaldsnes fikk ti sjåfører bot for manglende bilbelte, og én ble anmeldt for bruk av mobiltelefon under kjøring.

Artikkeltags