Alle rugdene er døde

Rugder som er funnet døde denne vinteren, veier bare det halve av normalen.

Rugder som er funnet døde denne vinteren, veier bare det halve av normalen. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

I en fryseboks på Stord ligger de sørgelige restene av rugdebestanden på øya. Arne Vatten har funnet 200 døde rugder, og frykter den overvintrende bestanden er utradert.

DEL

Få med deg de lokale nyhetene uansett hvor du er - 5 kr for 5 uker!

STORD: - Det er kulden; rett og slett matmangel. Reservene er brukt opp, og da går det også ut over muskulaturen. Dermed har de ikke krefter til å klare denne kulden, sier Arne Vatten (64) på Stord.

Pensjonisten, som tidligere har vært aktiv i det ornitologiske klubbmiljøet, går mye i skog og fjell. Han følger derfor godt med fuglelivet. Det han ser nå, liker han ikke.

Normalvekta på ei rugde er om lag 300 gram. Mange av dem som nå er funnet døde, er rundt 160 gram.

– Når jeg løfter dem, kjenner jeg at de er ekstremt lette, og brystbeinet stikker markert fram. Dette er helt unormalt.


– Helt enormt

På en 400 meter lang strekning i blandingsskog på Rommetveit har Arne Vatten kommet over 44 døde rugder.

På den vesle øya Føyno har han på samme måte funnet 160 døde rugder.
 
– Det er helt enormt, sier Vatten, som dermed har funnet over 200 døde rugder.

Folk fra Zoologisk avdeling ved Stavanger Museum vil snart ta turen til Stord for å undersøke de 200 døde rugdene nærmere. Blant annet skal alder og kjønn kartlegges.

Mesteparten av rugdene i Norge stikker sørover om vinteren. Men noen blir igjen i Norge. Man har antatt at det dreier seg om «noen hundre» fugler.

– Dette tallet er tydeligvis feil. Det antallet som er oppgitt i litteraturen, må nok revurderes. Det er nok flere tusen som overvintrer i landet, mener Vatten.


Tatt av katten


De døde rugdene er funnet fra 8. – 9. januar og utover.

– Når vi nå er kommet et godt stykke ut i februar, har nok 100 prosent av rugdene i landet vårt strøket med, frykter Vatten.

Han er kjent med at det ble funnet ei rugde i live på Jæren og ei i Bergen. Den sistnevnte skal ha vært tatt av en katt.

– Men nå må vi nok regne med 100 prosent dødelighet.

Også andre fugler har hatt det usedvanlig tøft i vinter. Vatten har også funnet en del svarttrost, som han tror har fått for lite næring. Og han har funnet en død sangsvane.
 

 ... men til våren
 

Han trøster seg likevel med at rugder i hopetall fortsatt er i live i andre deler av verden.

– Rugdene har et stort utbredelsesområde. Mange drar over til England, og til Danmark, Tyskland og Frankrike. De vil nok klare seg i utlandet. Ja, de har en stor utbredelse helt til Japan. Så når vårsola kommer, vil vi nok få høre låten fra rugdetrekket i år og.

Artikkeltags