Kværner fikk milliardkontrakt

Artikkelen er over 5 år gammel

I dag jubles det i Sunnhordland. Klokken 12 er det pressekonferanse på Kværner Stord.

DEL

STORD: Kværner og KBR har i et samarbeidsselskap signert en kontrakt med Statoil for totalleveransen av et plattformdekk til utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet.

Plattformdekket skal sammenstilles på Kværner Stord. Boligmodulen skal bygges hos Apply Leirvik og i Emtunga Sverige.

I en pressemelding mandag står det at avtalen om å levere dekket til bolig- og utstyrsplattformen (ULQ) kommer etter tøff internasjonal konkurranse, hvor Kværner og KBR gav det beste tilbudet.  Avtalen har en estimert verdi på 6,7 milliarder kroner for prosjektpartnerskapet mellom Kværner og KB.

ULQ-plattformen er en av fire plattformer i fase 1 av utbyggingen av olje- og gassfeltet Johan Sverdrup på den norske kontinentalsokkelen.

Samarbeidsselskapet Kværner-KBR vil gjennomføre engineering, innkjøp og fabrikasjon (EPC) på ULQ-plattformdekket som en komplett leveranse. Avtalen inkluderer også en opsjon for uttesting- og ferdigstillingsassistanse og offshore påkobling av plattformen.

- Det har vært stor interesse for denne kontrakten i markedet, som Kværner og KBR vant i tøff internasjonal konkurranse. Så langt har norsk leverandørindustri vunnet hovedkontraktene på Johan Sverdrup. Det er positivt at Statoil og leverandørene i felleskap er i ferd med å bryte kostnadskurven og sikre konkurransekraft i en tid som er krevende for hele industrien, sier Margareth Øvrum, konserndirektør i Statoil med ansvar for teknologi, prosjekter og boring.

I løpet av de siste ti-årene har kostnadene i den globale olje- og gassindustrien økt betydelig, til et punkt der oljeselskapene og deres leverandører nå innfører endringer med mål om varige prisreduksjoner.

- Dette er nok en milepæl i de pågående forbedringene i industrien. Suksessen fra dette arbeidet avhenger av et tett samarbeid med kundene våre. I fjor resulterte snuoperasjonen i Kværners jacket-virksomhet i en intensjonsavtale for leveranser av to stålunderstell til Johan Sverdrup. Dagens avtale viser at også Kværners virksomhet for plattformdekk har etablert et nytt, konkurransedyktig kostnadsnivå. Dette styrker vår posisjon for også å vinne fremtidige oppdrag. Vi vil videreføre arbeidet med å forbedre våre kostnader, produktivitet og konkurranseevne ytterligere, i nært samarbeid med Statoil og andre kunder, sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner.

Som en del av den strategiske utviklingen har Kværner redusert kostnadene og økt produktiviteten betydelig i hele virksomheten. Forbedringene inkluderer endringer i kostnadsbasen og arbeidsprosessene, i tillegg til mer effektivt samarbeid med partnere og underleverandører. Den nye kontrakten er et resultat av dette arbeidet. I forberedelsene til Johan Sverdrup-tilbudet etablerte Kværner og KBR en modell som utnytter selskapenes unike ekspertise i prosjektsamarbeidet. Partnerne vil derfor fortsette et strategisk samarbeid for andre, fremtidige prospekter.

Johan Sverdrup ULQ-prosjektet vil bli gjennomført som et 51/49 prosent prosjektsamarbeid mellom Kværner og KBR.  Senior personell i Kværner og KBR vil arbeide i et felles integrert prosjektlederteam. Engineering av plattformdekket vil bli ledet av KBR i Leatherhead, Storbritannia med full integrasjon av engineering-ressurser fra Kværner. Innkjøpsaktiviteter for prosjektet vil bli foretatt i både Norge og Storbritannia.

Kværner-KBRs prosjektgjennomføringsmodell inkluderer et bredt spekter av leverandører både i Norge og i resten av verden. Apply Leirvik vil bli underleverandør for boligkvarteret. Fabrikasjon av utstyrsmodulen vil bli utført av underleverandører i Polen, under ledelse av Kværner. Kværners spesialiserte anlegg på Stord vil stå for sammenstilling, utrusting og assistere i uttesting og ferdigstillingen av plattformdekket.

Detaljengineering begynner umiddelbart, mens fabrikasjonsaktivitetene forventes å begynne våren 2016. Plattformdekket er planlagt levert første kvartal 2019. På topp vil totalt 1 500 til 2 000 personer være involvert i prosjektet. Kontraktspartnere er Kværner Stord AS og KBR ltd.

- Vi har lovet å levere. Nå skal vi levere som lovet, og hele Kværner ser i dag frem til å komme i gang. Den nye Johan Sverdrup-kontrakten gir oss et viktig momentum når vi nå går inn i et nytt kapittel med mer industrialisert og kostnadseffektiv prosjektgjennomføring, sier Haugan.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken