STREIK: Siden streiken startet torsdag har streikevakter tradisjonen tro tatt plass utenfor arbeidsplassene som er rammet. Og støtten er stor blant folk flest, ifølge Kirsti Hansen Demény, avdelingsleder i LO-forbundet Handel og kontor der brorparten av de streikende er medlemmer.

– Vi har fått mye positiv respons fra folk som støtter kravene våre, og folk viser stor forståelse. Flere har kommet bort til streikevaktene med is i varmen, sier Demény.

Streikeaktivitetene fortsetter til uka.

– Alle de tillitsvalgte er aktive, og sammen med medlemmene er de i gang med forskjellige aktiviteter den kommende uka. Streikeviljen på topp, sier hun.

Streiken merkes

– Det begynner å hope seg opp med skademeldinger, sier Kristin Vetleseter, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1.

Siden torsdag morgen har 1.200 LO-medlemmer streiket. Streiken går hardest ut over Sparebank 1 og deres forsikringstjenester. Ti av deres 14 banker er berørt i ulik grad, og om lag 300 av bankens medarbeidere er tatt ut i streik.

– Vi har kapasitetsutfordringer og må prioritere de mest kritiske hendelsene. På telefon besvarer vi kun henvendelser om husbrann, veihjelp eller personskader på reise, sier hun.

Situasjonen mellom partene står foreløpig på stedet hvil.

– Det har ikke skjedd noe nytt jeg kan forteller om, sier Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge til NTB søndag.

Mer trafikk på nett

Før helgen oppfordret banken kunder til å melde inn skader på nett istedenfor telefon.

– Vi ser at andelen skademeldinger har økt på nett, så det virker som om folk har hørt på rådene våre, sier Vetleseter.

Hun håper nå på en snarlig løsning.

– Vi beklager overfor kundene at de opplever forsinkelser i skadehåndtering og utfordringer på telefon. Vi håper at partene kommer til enighet så raskt som mulig, sier hun, som likevel har oppfatningen av at folk flest har forståelse for situasjonen.

Flere av kontorene til Sparebank 1 Østlandet er stengt i Oslo og Akershus, men bankdriften i de øvrige bankene går som normalt. Vetleseter oppfordrer kunder til å sjekke nettsidene til sin bank for å få siste nytt om streiken.

Startet torsdag

Opprinnelig var også rundt 20.000 medlemmer i Finansforbundet del av streikeuttaket, men de kom til enighet med arbeidsgiverne.

Foruten Sparebank 1, rammes blant annet Jernbanepersonalets Sparebank, Odin Forvaltning og Oslo Pensjonsforsikring i striden som blant annet dreier seg om tillegg ved tidligpensjon og retten til å opprette en tariffavtale.