Gå til sidens hovedinnhold

Et hus de fleste har et forhold til og må innom i løpet av livet

Artikkelen er over 4 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lillian Haug Sortland

Reportasjeleder tema

BETRAKTNING: Haugesund Sjukehus er en av regionens aller største arbeidsplasser. Tall vi har fått fra Helse Fonna viser at rundt 2.000 mennesker jobber ved sykehuset i Haugesund. I hele Helse Fonna-systemet (Nord-Rogaland, Sunnhordland og Hardanger) jobber rundt 3200 personer.

Andre store arbeidsplasser er Karmøy kommune med rundt 3200 ansatte. Hvor mange årsverk de representerer, har vi ikke klart å få tak i. Fra personalsjefen i Haugesund kommune får vi opplyst at kommunen har cirka 1.950 årsverk og rundt 2.500 ansatte.

Nærmere 30 nasjonaliteter er representert blant de ansatte på sykehuset i Haugesund. På Seksjon for Laboratoriemedisin alene jobber personer fra 19 ulike nasjoner. Blant dem Placidia Nyiraneza fra Kongo som du kan lese om i dagens tema.

Ikke bare er Haugesund sjukehus en stor og viktig arbeidsplass i regionen. Sykehuset er også et sted mange av oss må innom i løpet av livet. Enten som pårørende eller pasient, eller som leverandør av varer og tjenester.

Vi er der på gode dager når et barn kommer til verden og ved død og sorg. Og aller mest for å fikse ett eller annet. De ansatte ved sykehuset skal ta vare på oss uansett hvilken kategori vi tilhører.

Helse Fonna

* Har rundt 3200 medarbeidere med somatisk sykehus i Odda, på Stord og i Haugesund.

* Rundt 2000 av medarbeiderne er knyttet til Haugesund sjukehus.

* På Valen i Kvinnherad er det psykiatrisk sjukehus. Helse Fonna har distriktspsykiatriske sentra(DPS) på Karmøy, i Haugesund, på Stord og et DPS med avdeling Valen/Odda.

* Helse Fonna har barne- og ungdomspyskiatrisk enhet på Stord og i Haugesund (BUP)

* I foretaket er det 10 ambulanse-stasjoner.

* 19 kommunar i Sunnhordland, på Haugalandet, i Ryfylke og Hardanger utgjør Helse Fonna sitt foretaks-og opptaksområde.

* Helse Fonna server rundt 180.000 innbyggere.

Vi står en liten gjeng ved heisen. Vet ikke hva han eller hun som står ved siden av oss skal. Hva som rører seg i hodet og hjertet til den vi nesten dulter borti. Går de med en klump i magen, eller gleder de seg til å treffe noen? Vi skal ikke vite heller. Vi vet bare at vi alle har et ærend der.

Haugesunds Avis har valgt å vie denne temaseksjonen til Haugesund sjukehus.

Vi har prøvd å ta pulsen på noe av det som skjer i løpet av en arbeidsdag. Men det er så mye mer vi kunne skrevet om. Det lar seg ikke gjøre i løpet av noen få dager og i en enkel temaseksjon.

Derfor har vi bare kunnet ta noen få valg. Møtt noen få av de som jobber der.

Litt artig var det at vi plutselig ramlet borti tolv ferske turnusleger da vi stakk hodet innom ID-kontoret. Vi hørte det summet høylydt i den smale korridoren. På rad og rekke satt de og ventet på sine adgangskort.

Det var deres første dag på jobb ved sykehuset. Mange av dem ukjente både for og med sin nye arbeidsplass. Henriette Reite fra Oslo og Kristoffer Hjellen fra Sykkylven var to av dem. Når denne temaseksjonen går i trykken har de vært i jobb ved sykehuset i en uke.

Vi fikk være med en portør fra kjeller til helikoptertak. Opp og ned i heisen. For vår del ble spaserturen «bare» på vel to kilometer og godt under 5000 skritt.

Er du derimot portør ved sykehuset kan du doble den lengden mange ganger i løpet av dagen. En av portørene har på det meste notert 34.000 skritt på skritt-telleren sin i løpet av en arbeidsdag.

Vi har besøkt et sykehus som ser fram til en stor utbygging og bedre arbeidsforhold. Et sykehus som på en måte er klemt mellom Helse Bergen og Helse Stavanger, med en toppsjef fra Bømlo, og der vi med jevne mellomrom aner en tøff profesjonskamp mellom de to store universitetssykehusene.

Vi vet godt at det er flere sykehus i Helse Fonna, men har i denne omgang valgt å konsentrere oss om det største.

Nedenfor litt fakta som vi har fått fra kommunikasjonsavdelingen ved sykehuset.

Kommentarer til denne saken