Tok av 24 kilo med akupunktur

<b>FORT FERDIG</b>: Pasient Ann Kristin Susort ligger ikke lenger enn tre minutter på benken når lege Bjørn Rismyhr behandler henne. – Det er ikke spesielt behagelig, men det går greit selv om jeg ikke liker nåler, sier Susort.

<b>FORT FERDIG</b>: Pasient Ann Kristin Susort ligger ikke lenger enn tre minutter på benken når lege Bjørn Rismyhr behandler henne. – Det er ikke spesielt behagelig, men det går greit selv om jeg ikke liker nåler, sier Susort.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Ann Kristin Susort (32) ville gjøre noe med overvekten. Akupunktur ble løsningen, og resultatet overraskende: Minus 18 kilo på tre måneder.

DEL

HELSE: Det tok henne tre kurer over tre måneder. Den største overraskelsen kom likevel etter at kurene var avsluttet.

– Jeg gikk ned enda seks kilo og endte på minus 24 fra vekta jeg hadde da jeg startet i desember 2005. Det holdt nesten et år. Så ble jeg sykmeldt, var ikke flink med kosthold og aktivitet og gikk raskt opp åtte kilo igjen, forteller Susort, som er i gang med en ny kur hos allmennlege og akupunktør Bjørn Rismyhr i Åkrehamn.

Øver seg på livet etterpå

I tre uker får hun akupunktur to ganger i uka. Da skal hun ikke spise mer om dagen enn en frukt eller en grønnsak tilsvarende 100 kalorier. Drikke kan hun gjøre så mye hun vil, bare det er kalorifri drikke. Den fjerde uka er nålefri, og hun kan spise flere små måltider for dagen. Men ikke mer enn at hun holder vekta.

– Den fjerde uka blir som å øve seg på livet etterpå. Riktig kosthold, riktige mengder. Jeg holder meg unna poteter, ris og pasta og har oppdaget at man kan lage veldig mye godt av grønnsaker. Men jeg må innrømme at jeg lurer meg til en kyllingfilet av og til. Men bare en, smiler Susort, som bor på Brakahaug i Haugesund.

Mister sultfølelsen

Rismyhr oppdaget den japanske metoden gjennom en kollega.

– Jeg var skeptisk til å begynne med. Nå har jeg behandlet 500-600 pasienter, og de alle fleste har hatt stor nytte av metoden. Behandlingen tar ikke mer enn tre minutter. Støtene jeg gir med nålene gjør at sultfølelsen blir borte, og de tre ukene med behandling blir som en faste. Mange føler seg også veldig psykisk skjerpet.

Rismyhr tar ikke imot jojo-slankere og folk som veier mindre enn 20 kilo for mye.

– Etter en totalvurdering har jeg sagt ja til noen få pasienter med ti kilo overvekt. De fleste veier 20–35 kilo for mye, men jeg har også hatt pasienter som har 50–60 kilo overvekt, sier Rismyhr.

Streng disiplin

Han krever disiplin og setter klare krav til pasientene som går til behandling.

– Jeg er ikke løsningen på problemet, men hjelper folk til å hjelpe seg selv. Første gang de kommer, veies de inn og vi blir enige om et mål for hvor mange kilo de vil redusere vekten i forhold til alder, kroppsfasong og eventuelle plager overvekten medfører. De skal gå ned minimum fem kilo i løpet av tre uker med akupunktur. Holder de ikke vekten den fjerde uka med pause, får de ikke fortsette før de har gått ned de fem kiloene.

Det er sjelden pasientene føler seg sulten underveis i behandlingen. Gjør de det, anbefaler Rismyhr å spise en ekstra frukt eller grønnsak. Eller stikke innom for en ekstra, gratis behandling. En vanlig konsultasjon koster 380 kroner.

– Kan ikke lure kroppen

– Hva med kosthold og trening?

– Fysisk aktivitet er viktig, og pasientene bør helst være mer aktive enn de pleier. Folk vet mye om kosthold, og jeg pålegger ingen spesielle dietter. Jeg bruker å si gjør hva du vil – med en liten advarsel: Du kan lure deg selv og akupunktøren, men ikke kroppen, sier Rismyhr.

Akupunkturbehandlingen varer aldri lenger enn tre måneder. Pasientene følges opp med kontroller hver tredje måned i et år.

– De fleste fortsetter med å spise mindre og sunnere etter behandlingen og holder vekta. Da har jeg oppnådd det jeg ønsker for pasientene mine. Et lettere og sunnere liv, sier Rismyhr.

Artikkeltags