Omsetter for en halv milliard: – Vi er en godt bevart hemmelighet

Fra venstre: Grunnlegger og majoritetseier av Multi industrier a/s Rune Johan Simonsen og daglig leder John Steinar Pedersen.

Fra venstre: Grunnlegger og majoritetseier av Multi industrier a/s Rune Johan Simonsen og daglig leder John Steinar Pedersen. Foto:

Mye tid og krefter ligger bak suksessen til det Aksdal-baserte selskapet Multi Industrier AS.

DEL

TYSVÆR: Synlig langs E 39 finner vi hovedkontoret til Multi Industrier AS.

I 2016 vokste selskapet ut av kontorene på Kopphaug i Grinde, og flyttet over i splitter nye lokaler, sentralt i Aksdal næringspark i Tysvær.

– Vi er nok litt usynlige for mange. En godt bevart hemmelighet. Likevel prøver vi å vise igjen, forteller grunnlegger og majoritetseier av selskapet Rune Simonsen (53).

Firmanavn på FKH-drakt

For du har kanskje sett den karakteristiske logoen i grønt og rødt på en av de nærmere 50 varebilene som ruller rundt på veiene i distriktet.

De 100 største 21-30

 • Haugesunds Avis har bedt regnskapstall.no om å sette opp ei liste over de 100 største selskapene i kommunene Karmøy, Haugesund og Tysvær basert på driftsinntekter/omsetning i 2018.
 • I en serie artikler presenterer Haugesunds Avis lista, med en artikkel om en av de ti som er omtalt i faktalista.


 • juridisk navnkommunedriftsinntekt 2018
  21Multi vedlikehold Drift ASTysvær299 516 000
  22Deepwell ASKarmøy292 537 000
  23Odd Hansen prosjekt ASKarmøy270 086 000
  24Sysco ASKarmøy269 711 000
  25Karmsund Protein ASKarmøy264 215 000
  26Norspan LNG VIII ASHaugesund256 778 000
  27Skude Fryseri ASKarmøy245 279 000
  28Norspan LNG X ASHaugesund231 347 000
  29Norspan LNG IX ASHaugesund231 347 000
  30Åkra Bil ASHaugesund229 937 000

  I tillegg har firmanavnet dekket ryggen til FKH-spillerne de siste to sesongene. Og dekningen for 2020 er allerede signert.

  – Det er faktisk en ganske morsom historie, skyter daglig leder John Steinar Pedersen inn og fortsetter:

  – Vi sto på Supertramp konsert under Sildajazzen i fjor. Plutselig var vi i dialog om pris for navnet vårt på skjorta til spillerne. Kort tid etter inngikk vi en god deal. Og på mandagen var navnet vårt limt på, smiler de.

  Duoen mener det er viktig å støtte opp rundt lokalsamfunnet på ulike måter.

  – Det gir oss synergier videre i driften vår, påpeker de.

  SPONSOR: Multi Industrier AS er en stor sponsor for FKH, og har hatt firmanavnet sitt på ryggen til spillerne i to sesonger. Ryggen er sikret neste sesong også.

  SPONSOR: Multi Industrier AS er en stor sponsor for FKH, og har hatt firmanavnet sitt på ryggen til spillerne i to sesonger. Ryggen er sikret neste sesong også. Foto:

  Selv om selskapet ikke har den lengste historien, har mye skjedd på relativt få år. Først i 2002 bestemte Simonsen seg for å starte opp selv. Og 2003 ble det første driftsåret.

  – Jeg kom da fra NST som hadde hatt mye jobb for Westcon og kjente godt til bransjen. Det var årsaken til at jeg faktisk turte å starte i første omgang, forteller grunnleggeren.

  Nesten 400 ulike oppdrag i året

  For bedriften har nemlig spesialisert seg på tjenester innen stillas, overflatebehandling, gulv- og innredningsarbeider og isoleringstjenester.

  – Se for deg at det kommer en rigg inn til land. Da kan vi utføre alle disse disiplinene, eksemplifiserer han.

  Blant selskapets kunder er det dermed alt ifra verksteder/verft, rederier, fabrikkindustri, entreprenører og kommuner. I tillegg til faste vedlikeholdskontrakter offshore har de også store prosjekter med vedlikehold av båter og flyterigger ved landligge.

  Dette utgjør omtrent 400 ulike prosjekter for det lokale firmaet hvert år.

  – Vi kan fakturere alt ifra 5.000 kroner til flere millioner. Jobbene er ekstremt varierende og vi sier sjelden nei til noe. For med en såpass stor spredning har vi fått mange ulike kunder og oppdrag. I tillegg til en mer forutsigbar hverdag, beskriver Simonsen.

  ULIKE ROLLER: (f.v) Grunnlegger og majoritetseier av Multi industrier AS Rune Johan Simonsen og daglig leder John Steinar Pedersen i lokalene i Aksdal Næringspark i Tysvær.

  ULIKE ROLLER: (f.v) Grunnlegger og majoritetseier av Multi industrier AS Rune Johan Simonsen og daglig leder John Steinar Pedersen i lokalene i Aksdal Næringspark i Tysvær. Foto:

  Det var først i september 2011 at Pedersen ble en del av historien.

  – Vi hadde jobbet sammen som stillasarbeidere på midten av 80-tallet. Jeg kjente godt til ham og ønsket å få John Steinar med på laget. Han har et gir og to mer enn meg, ler grunnleggeren.

  Pedersen gikk dermed rett inn i rollen som daglig leder og fikk frie tøyler fra første dag.

  – Det var naturligvis en balansegang i starten. Det kunne fort blitt slik at Rune hadde blitt en slags sjuende far i huset. Men vi kom fort inni det. Vi har våre roller og diskuterer godt. Og det er jeg som styrer butikken, smiler han.

  Sliter med å rekruttere nordmenn

  Grunnleggeren forteller videre at han kjenner godt til bransjen og har ansatt de fleste i administrasjonen selv.

  I dag teller selskapet rundt 450 ansatte. Enkelte er prosjektansatte og 89 prosent er utenlandske arbeidere, opplyser han.

  – Det er utrolig vanskelig å rekruttere norske ungdommer. Hele bransjen sliter. Den nye generasjonen vil sitte bak skjermen og tjene gode penger. Dette er tunge og skitne yrker, beskriver han.

  – I tillegg må anerkjennelsen for faget opp, påpeker 53-åringen.

  ADMINISTRASJONEN: På hovedkontoret i Aksdal er det 13 i administrasjonen. (f.v) Torill Haldorsen, Rebecca Simonsen, Gretha S. Pedersen og Christin Bukland er blant dem.

  ADMINISTRASJONEN: På hovedkontoret i Aksdal er det 13 i administrasjonen. (f.v) Torill Haldorsen, Rebecca Simonsen, Gretha S. Pedersen og Christin Bukland er blant dem. Foto:

  Simonsen er klar på at de alltid har tjent penger. Likevel har selskapet slitt med å planlegge langt fram i tid. Markedet har vært preget av korte kontrakter og frister.

  – Vi hadde et par tøffe år rundt den såkalte oljekrisen. Spesielt i 2017 var det helt inn på «knokene», beskriver han.

  Siden har markedet snudd og langsiktighet har blitt et begrep som brukes mer og mer i gangene i Aksdal.

  – Det er helt fantastisk. Vi har aldri opplevd det før, sier daglig leder og fortsetter:

  – Vi etablerte oss på Husøy med egen fabrikasjonshall i mai 2015. Deretter ballet det på seg. Vi kom oss inn i dokken på Aibel og fikk så kontrakt på prosjektet med Johan Sverdrup landstrøm på Haugsneset fase 1, forklarer han.

  Stor og viktig kontrakt

  Duoen trekker så fram rammeavtalen som ble signert med Aibel i fjor. Den største og viktigste for selskapet så langt, med en slutt-prislapp på flere millioner kroner.

  – Vi vil ikke konkretisere prisen helt. Men det gjelder oppgraderingen av lagerskipet Njord Bravo, som pågår fra juni 2018 til juni 2020, forteller de.

  Med slike kontrakter i boks ser Pedersen for seg å havne på en omsetning tett opp mot 500 millioner innen 2019, mot 13 millioner i 2004.

  – Vi har drevet ordentlig forretning hele veien. Hatt mange gode og lojale kunder. Dermed bygget stein på stein, beskriver han.

  – Ser dere for dere samme vekst i årene som kommer?

  – Nei, svarer de begge i kor.

  Før de begrunner sitt kontante svar.

  – Den nevnte kontrakten med Aibel gir oss et voldsomt bykst. Jeg tror det er mer gunstig for oss å ligge en plass mellom 200–300 millioner i omsetning, sier Pedersen.

  – Det krever mye å holde en tråd i såpass store jobber. På sikt vil vi nok komme oss ned på et litt lavere nivå, mener Pedersen som for øvrig eier fem prosent i selskapet.

  Jobber heller med eiendom

  Resterende andel av Multi Industrier AS eier Simonsen. 53-åringen beskriver en lettelse over å ha overlatt den daglig driften til kompanjongen.

  – Jeg var mettet av alt styret. Løpe opp og ned. Alltid ha telefonen på, forteller han.

  ANDRE OPPGAVER: Grunnlegger og majoritetseier av Multi industrier AS Rune Johan Simonsen har gitt fra seg ansvaret for den daglige driften for mange år siden. Nå jobber han stort sett med eiendom.

  ANDRE OPPGAVER: Grunnlegger og majoritetseier av Multi industrier AS Rune Johan Simonsen har gitt fra seg ansvaret for den daglige driften for mange år siden. Nå jobber han stort sett med eiendom. Foto:


  53-åringen sitter nå på kontoret sitt i enden av korridoren og bedriver omtrent 90 prosent av arbeidsdagen sin med helt andre ting.

  – Det er eiendom som jeg bruker mesteparten av tiden min på nå. Både næringsbygg, privatboliger, hytter og feriehus, ramser han opp.

  I tillegg har Simonsen en stor interesse for laksefiske og vinproduksjon.

  – Vi har faktisk hatt en egen vingård i Slovenia siden 2004. Det har alltid vært en drøm for meg. Så jeg har ansatt en egen prosjektleder der nede, forteller han, uten å legge skjul på at det har kostet en del å realisere prosjektet:

  – Vi produserer fire forskjellige hvitviner og to typer rødvin. Vi lagrer en del av det her i Aksdal og bruker det til markedsføring og gaver til kunder.

  EGEN VIN: Rune Johan Simonsen har hatt vingård i Slovenia siden 2004. Vinen som produseres brukes blant annet til markedsføring og gaver til kunder.

  EGEN VIN: Rune Johan Simonsen har hatt vingård i Slovenia siden 2004. Vinen som produseres brukes blant annet til markedsføring og gaver til kunder. Foto:

  Duoen spaserer så ut til industriområdet som bedriften eier i Aksdal. Området er dekket av stabler med stillas, som ligger klart for nye oppdrag.

  De beskriver seg selv som evige optimister og ser lyst på framtiden.

  – Vi er klar for å gi gass på nye prosjekter. Men det er ingen lett bransje vi kjemper i. Mye tid og krefter legges ned, slår de fast.

  – Er det ellers noen gode historier dere vil dele?

  – Da kunne vi sittet her til i morgen, ler begge to.

  Artikkeltags