Gå til sidens hovedinnhold

Hun får ikke reise fra Norge

Artikkelen er over 4 år gammel

Miljødirektoratet har pålagt lasteskipet «Harrier» å bli liggende i Gismarvik til de er sikre på at hun ikke skal til ulovlig opphugging.

TYSVÆR: Det melder direktoratet på sine nettsider tirsdag.

«Harrier» som tidligere het «Tide Carrier» fikk motorstopp utenfor Jæren 22. februar, og Kystverket måtte sette i gang en redningsaksjon.

Skipet ble deretter slept til Gismarvik, hvor hun har ligget siden.

Miljødirektoratet har siden slepejobben ble unnagjort vært i tett i dialog med Sjøfartsdirektoratet.

LES OGSÅ: Tide Carrier ba aldri om hjelp

Både Bellona og NGO Shipbreaking Platform har ifølge nettsiden gitt tips om at skipet lagrer farlig avfall, og at skipet er på vei til Asia for ulovlig opphugging.

Flere involverte aktører har bekreftet at skipet er på vei til vraking. Under tilsynet ble det avdekket at Harrier har en enveis forsikringspolise kalt «brake up voyage», fra Høylandsbygd til Gadani, Pakistan – kjent for å ta imot skip til såkalt beaching, står på Miljødirektoratets nettsider.

NGO Shipbreaking Platform kan fortelle at 668 av 862 opphuggede skip gikk i 2016 til beaching.

– Vi mener det er overveiende sannsynlig at Harrier var på vei til ulovlig opphugging i Pakistan, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

LES OGSÅ: Gammel smøreolje trolig årsak til lasteskipshavariet

For øvrig skriver Sjøfartsdirektoratet på sine nettsider at sertifikatene som var om bord under seilasen fra Høylandsbygd i Kvinnherad viste at fartøyet var registrert hos Komorene.

- Komorene vedkjenner seg ikke denne registreringen, hvilket gjør at disse sertifikatene ikke anses å være gyldige. Torsdag forrige uke skiftet skipet navn til «Harrier» med hjemmehavn «Malakal Harbor» på Palau, noe som betyr at Palau er ny flaggstat, står det på sidene deres.

Kommentarer til denne saken