– Forstår ikke at vi har ansvar

Dykker omkom: Både Luftambulansen og lokale redningsmannskaper rykket ut til ulykkesstedet i Kvalsvik i Haugesund, men livet sto ikke til å redde for dykkeren som fikk problemer under kurset. ArkivFoto: Terje Størksen

Dykker omkom: Både Luftambulansen og lokale redningsmannskaper rykket ut til ulykkesstedet i Kvalsvik i Haugesund, men livet sto ikke til å redde for dykkeren som fikk problemer under kurset. ArkivFoto: Terje Størksen

Artikkelen er over 3 år gammel

To av de tre siktede etter en dykkerulykke i Kvalsvik for snart tre år siden, har nektet å vedta bøter i saken.

DEL

HAUGESUND: Daglig leder og en avdelingsleder i et dykkerfirma ble i desember forelagt bøter på henholdsvis 25.000 og 15.000 kroner for brudd på arbeidsmiljøloven med underliggende bestemmelser for ikke å ha sørget for at det var to instruktører til stede under kurset i sjøen utenfor Kvalsvik i Haugesund 1. mars 2014.

Den 59 år gamle Trond Ytreland fra Karmøy omkom på kursets andre dag fordi dykkerdrakten hans var strammet for hardt i halsen.

LES OGSÅ: Tre siktet etter dødsfall

Utydelig regelverk

Påtalemyndigheten mener både daglig leder og avdelingslederen har ansvar etter arbeidsmiljøloven og produktkontrolloven for mangler ved internkontroll i forbindelse med kursvirksomheten, men for daglig leder er noe av ansvaret foreldet.

Han ble likevel som overordnet leder og eier ilagt den høyeste boten.

Politiadvokat Erik Engløkk opplyser at påtalemyndigheten har henlagt deler av saken i forhold til andre bestemmelser de to ble siktet for, og at saken mot den tredje siktede, dykkerinstruktøren som var til stede begge kursdagene, er henlagt i sin helhet fordi regelverket ikke er tydelig nok på grensene for den straffbare overtredelse.

Forstår ikke avgjørelsen

Daglig leder i dykkerfirmaet bekrefter at han ikke har vedtatt forelegget, og gir uttrykk for at han ikke forstår grunnlaget for det.

– Vi har aldri hatt noe arbeidsgiveransvar for dykkerinstruktøren, og forstår ikke hvordan påtalemyndigheten tenker når det vi oppfatter som hennes ansvar, er lagt på oss, samtidig som hun går helt fri, sier daglig leder i dykkerfirmaet.

Foreleggene blir nå sendt til Haugaland tingrett for avgjørelse.

Artikkeltags