Erlend Briggar Larsen (28), Joakim Lund (22) og Lage Opedal (24) har mye felles. De er venner, er i samme aldersgruppe og er representanter for den kommende generasjons kunstnere i Haugesund. Alle tre er også i gang med, eller har nylig avsluttet kunstutdanning.
Mens jazztoner fyller byen og Høvleriets første etasje, viser de et utvalg av sine bilder i annen etasje. Utstillingen deres hører ikke til selve Sildajazz-programmet, men som tenkende ungdommer vil de dra nytte av at byen fylles med tusenvis av mennesker, og at noen av dem vil vise interesse for bildene deres.
Den yngste, Joakim Lund, debuterte på Vestlandsutstillingen i vår, der han fikk antatt hele ni bilder, hvorav Haugesund Billedgalleri kjøpte det ene. Han har i ett år vært student ved Kunsthøgskolen i Bergen, men tar nå et års pause fra Bergen for å studere kunst ved et nytt, større kunstakademi nær Lisboa i Portugal.
- Jeg liker å jobbe med bilder i små formater. Da er betrakteren nødt til å gå tett innpå bildet, forteller Lund, som i Høvleriet viser tre små bilder i postkortformat. Bildene er utsnitt, der vi kan se et øye, et øre og en munn. Med motivene retter han et noe kritisk blikk på publikums møte med kunsten.
Erlend Briggar Larsen gikk ut fra Kunsthøgskolen i Bergen i 1997, året etter at han debuterte på Høstutstillingen med en kulltegning. Også i 1998 slapp han til på Høstutstillingen. I fjor høst debuterte han lokalt med separatutstilling i Haugesund Billedgalleri.
- Tidligere har jeg arbeidet mest med tegning, med kull, blyant og pastell. Bildene jeg viser på Høvleriet, ca 10 i tallet, er hovedsakelig oljemalerier med utgangspunkt i landskapet på Rødmyr ved Lyngholm i Sveio, der familien har landsted, forklarer Briggar Larsen, som også viser noen landskapsinspirerte kulltegninger.
Han starter gjerne med å male utendørs, men trekker innomhus for å arbeide videre med å gi motivet en forenklet form. Etter kunststudiet tok han siviltjenesten ved Haugesund Billedgalleri.
- Planen er å dra til utlandet for å studere kunst til neste år. Til nå har tiden gått med til å male og ta småjobber for å spe på økonomien, sier Erlend Briggar Larsen.
Nummer tre i rekken, Lage Opedal, gikk i år ut fra Kunstakademiet i Oslo. Han har deltatt på en rekke kollektive utstillinger, sist på utstillingen «Parentes» i Haugesund Billedgalleri i januar. Der bidro Opedal med tolv like skulpturer, hoder som var portretter av ham selv med tittel «Juryen».
I Høvleriet stiller han ut fem store malerier, der han med fotografiets realisme viser motiver han har hentet i et slaktehus.
Til høsten drar den unge kunstneren til Dresden i Tyskland for videre kunststudier.
Om de tre kunstnerne har mye felles, vil utstillingen deres i Høvleriet likevel vise et mangfold i uttrykk og valg av motiver. Utstillingen har åpent hver ettermiddag fra lørdag til og med neste søndag.
[email protected]
Foto: ALF-ROBERT SOMMERBAKK