TEXAS, USA: Orkanen, som fredag førte til vindkast på opptil 60 meter per sekund og var gradert som kategori 4, mistet mye kraft da den natt til lørdag nådde land nordøst for Corpus Christi.

Utover morgenen lørdag ble den nedgradert, først til kategori 3 og deretter til kategori 2 og 1. Det tilsier vindkast på opptil 40 meter i sekundet.

Store nedbørsmengder gjør imidlertid gater og veier uframkommelige og har ført til oversvømmelse mange steder, og palmer og strømmaster har veltet. Over 200.000 mennesker skal være strømløse.

Ti personer har fått lettere skader etter at et tak brøt sammen i et av vindkastene, og mange biler og bygninger har fått skader.

Vannstanden kan enkelte steder komme til å stige med opptil 4 meter, noe som ifølge National Hurricane Center kan resultere i «katastrofal» flom.

Katastrofe

Innbyggerne i Texas visste hva de hadde i vente og tusenvis hadde spikret plater foran dører og vinduer og hamstret mat og andre livsnødvendigheter.

Titusenvis var også evakuert fra kysten av USAs nest største delstat før Harvey nådde land.

President Donald Trump har på oppfordring fra Texas-guvernør Greg Abbott erklært at orkanen er en stor katastrofe, noe som frigir større ressurser til redningsarbeidet.

På Twitter sier Trump at han følger med på utviklingen fra Camp David, og han ber folk være forsiktige.

Personnummer på armen

Sju fylker på Texas' kyst beordret evakuering av titusener av mennesker i lavtliggende områder i forkant av orkanen.

For å understreke alvoret i situasjonen, ba fungerende ordfører i byen Rockport, Patrick Rios, fredag dem som valgte å bli værende igjen om å skrive personnummeret på armen med tusj.