Høyre-Lønning på jobb i flyktningleir

Harald Larssen Lønning på plass i Pokhara i Nepal.

Harald Larssen Lønning på plass i Pokhara i Nepal. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den 23 år gamle, kommende gruppelederen i Haugesund Høyre skal utvikle løsninger for tibetanske flyktninger i Nepal den neste uka.

DEL

UTDANNING: Harald Larssen Lønning (23), som til sommeren tar over som kommunalråd for Haugesund Høyre, har en annerledes studieuke i vente.

Sammen med 18 andre studenter fra Industriell Design på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, skal han arbeide i tibetanske flyktningleirer utenfor Nepals nest største by, Pokhara.

– Jeg gleder meg utrolig mye til de neste dagene. Vi skal prøve å designe løsninger knyttet til grunnleggende behov som søppelhåndtering, og iverksette dem før uken er over, skriver han til Haugesunds Avis via Facebook.

Kyr og kyllinger i gatene

Søndag ettermiddag norsk tid ankom han Pokhara, en by med rundt 260.000 innbyggere, etter å ha tilbrakt et døgn i millionbyen Katmandu. Kontrastene til hjembyen Haugesund er store.

– I Katmandu var det kyr, kyllinger og hunder i gatene. Strømstans og kaos. Pokhara virker mye roligere, forteller han.

Larssen Lønning går tredje året på Industriell Design. Tredje års studenter reiser hvert år til en valgfri destinasjon for å praktisere faget.

Ved starten av reisen vet de ikke hvilke utfordringer og oppgaver som møter dem, men skal løse disse med bakgrunn i utdanningen.

Fra utemøbler til problemløsing

Mandag morgen besøker de leirene for første gang. Studentene deles inn i to grupper. Den ene skal jobbe i en leir for yngre, og den andre i en leir for eldre. Larssen Lønning fikk søndag kveld beskjed om at han er tildelt leiren for eldre.

Han er overbevist om at de norske studentene har mye å bidra med.

– Historisk kommer nordisk design fra at man tok det man hadde tilgjengelig for å løse de utfordringene man hadde. Det resulterte i et ærlig og enkelt designuttrykk som løste oppgavene effektivt. Denne turen gir muligheten til å oppleve det scenarioet som nordmenn sto overfor langt tilbake i tid. Å gå fra en innlevert 3D-modell av utemøbler dagen før avreise, til å løse utfordringer som virkelig kan hjelpe folk, er en opplevelse jeg gleder meg til å kjenne på, forteller han.

Men det blir ikke bare studie-relaterte opplevelser for 23-åringen. Etter en uke i flyktningleiren, drar han rundt for å oppleve mer av Nepal, før han returnerer til Norge den 19. april.

Artikkeltags