BARCELONA: Den regionale presidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, bekrefter at to personer er pågrepet etter terrorangrepet i Barcelona torsdag ettermiddag.

Han sier tolv mennesker ble drept og 80 såret i angrepet. En varebil ble kjørt i sikksakk inn i en gruppe mennesker på hovedgata Las Ramblas.

Tidligere opplyste myndighetene at 13 personer mistet livet, men dette tallet er altså nedjustert. En kvinne fra Belgia er blant dem som er bekreftet drept.

Politiet har opplyst at to mistenkte er pågrepet etter angrepet. En annen antatt gjerningsperson er skutt og drept av politiet i byen Sant Just Desvern, ifølge avisa La Vanguardia. Det er ikke offisielt bekreftet at denne personen var tilknyttet angrepet.

Islamistgruppen IS har tatt på seg skylden for angrepet via sitt nettsted Amaq. Det melder den amerikanske overvåkingsorganisasjonen SITE Intel Group, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Spanske medier meldte etter angrepet at to mistenkte hadde forskanset seg på en restaurant og tatt gisler. Men dette ble senere avkreftet av politiet.

Lette etter mistenkte

Etter angrepet opplyste politiet at de lette etter til sammen to gjerningsmenn. Bevæpnet politi lette i gater, butikker og kafeer.

En av de mistenkte er en ung mann av nordafrikansk opprinnelse, ifølge avisa El Mundo. Ifølge El Pais har politiet opplyst at de har funnet et spansk pass i bilen som kjørte inn i folkemengden.

Politiet opplyste at de lette etter en mann som er 1.70 meter høy med en hvit skjorte med blå striper.

Ingen indikasjoner på at rammede nordmenn 

Statsminister Erna Solberg (H) kommenterte angrepet på Twitter torsdag kveld.

– Uskyldige rammet av meningsløs terror i Barcelona. Mine tanker går til alle de som er rammet, skrev hun.

Las Ramblas er et område hvor det vanligvis befinner seg mange turister. Det norske Utenriksdepartementet har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av terrorangrepet i Barcelona.

Pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet sier ambassaden jobber for fullt med å kartlegge om nordmenn kan være rammet.

– Vi oppfordrer nordmenn som er i området, om å kontakte sine hjemme, sier Lunde til NTB.

– Hørte folk som skreik

Barcelona er en svært populært turistby, og et yndet reisemål også for nordmenn. Det gjør det ekstra vanskelig for norske myndigheter å få oversikt.

– Det er selvfølgelig krevende. Ambassaden bruker sine kontaktpunkter, som lokalt politi og lokale myndigheter, sier Lunde.

Aage Gramstad fra Sandnes var vitne til hendelsen.

– Vi hørte en bilmotor som ruste. Så hørte vi folk som skreik. Vi kastet oss inn i en sidegate til Ramblaen. Der slapp butikkeiere inn folk og tok ned gitteret, sier han til Stavanger Aftenblad.

Rebekka Kehus (20) satt på en restaurant i området da angrepet skjedde.

– Vi fikk med oss alt av hvordan det så ut etterpå. Skadde folk lå strødd i gata, og mange var blodige. Vi gikk vekk fra området og ringte hjem for å fortelle at vi var uskadd, sier hun til TV 2.

Kilder i politiet forteller at føreren av varebilen flyktet fra stedet til fots. Mange av de såredet fikk behandling av helsepersonell på stedet.

 

Fakta om terrorangrepet i Barcelona

* I 17-tiden torsdag kjørte en varebil inn i en gruppe mennesker ved hovedgata Las Ramblas i Barcelona i Spania.

* Klokken 20.30 bekrefter myndighetene i Catalonia at 13 personer er drept og minst 50 er skadd.

* Minst en gjerningsmann flyktet til fots etter angrepet.

* Vitner beskriver kaotiske tilstander da folk flyktet fra stedet.

* En av gjerningspersonene bak angrepet skal være skutt og drept av katalansk politi, meldte den spanske avisen La Vanguardia like før klokken 21.

* Politiet har bekreftet at en person mistenkt for varebilangrepet, er pågrepet.

* Politiet har funnet en annen varebil, som skal være forbundet med terrorangrepet. Bilen ble funnet i byen Vic, som ligger nord for Barcelona.

* Det ble det meldt om at to væpnede menn hadde gått inn i en restaurant i nærheten, og tatt gisler. Dette ble senere avvist av katalansk politi, som sa at det ikke skulle være holdt noen gisler.

* Utenriksdepartementet har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av terrorangrepet.

* Et større området er avsperret, og T-banestasjoner er stengt. Folk er bedt om å holde seg borte fra området. Politiet ber folk om å bli innendørs og unngå unødvendige turer.

 

Fakta om angrep med kjøretøy som våpen

* 17. august 2017: En varebil har kjørt inn i en folkemengde i hovedgaten La Rambla i Barcelona i Spania.

* 9. august 2017: Seks soldater ble kjørt ned og såret av en bil i Paris-forstaden Levallois-Perret. Antiterrorenheten i Frankrike åpnet formell etterforskning, og kort etter ble en mann pågrepet.

* 7. april 2017: Fire mennesker ble drept og 15 skadd da en kapret lastebil ble styrt inn i varehuset Åhléns i gågata Drottninggatan i sentrum av Stockholm. Den 39 år gamle gjerningsmannen fra Usbekistan ble pågrepet seks timer senere.

* 22. mars 2017: En person kjørte ned flere fotgjengere med bil på Westminster Bridge i London og drepte en politimann med kniv i et forsøk på å ta seg inn i Parlamentet. Fem personer døde, inkludert gjerningsmannen, som ble skutt av politiet.

* 19. desember 2016: 12 mennesker ble drept og 48 såret da et vogntog ble styrt inn i et julemarked i Berlin. En 24 år gammel tunisisk IS-tilhenger sto bak angrepet. Han ble skutt og drept av italiensk politi utenfor Milano noen dager senere.

* 14. juli 2016: En lastebil kjørte inn i en stor folkemengde på Promenade des Anglais i Nice i Sør-Frankrike. 86 mennesker ble drept og over 300 såret. Gjerningsmannen ble drept i en skuddveksling med politiet.

* 20. oktober 2014: Den canadiske soldaten Patrice Vincent (53) ble påkjørt og drept i byen Quebec. Angriperen var en 25 år gammel canadisk islamist som hadde konvertert til islam. Politiet skjøt og drepte gjerningsmannen.

* 22. mai 2013: Soldaten Lee Rigby (25) ble drept utenfor Woolwich-kasernen sørøst i London. Angriperne, som kjørte over ham med bil, var begge britiske konvertitter til islam, med bakgrunn fra Nigeria.

* Ekstremistgruppa IS og terrornettverket al-Qaida har via sosiale medier i flere år oppfordret tilhengere å gjennomføre terrorangrep ved å kjøre over mennesker.