MÜNCHEN: Skytingen i den sørtyske byen begynte ifølge øyenvitner ved en McDonalds-restaurant på kjøpesenteret Olympia i 18-tiden fredag. Minst åtte personer er bekreftet døde, opplyste politiet i München ved 21.30-tiden fredag kveld.

– Vår prioritet er nå å pågripe gjerningspersonene. Det er så langt vi vet tre gjerningspersoner vi leter etter, sa polititalsmann Marcus Martins på en pressekonferanse.

Alarmberedskap

Ifølge politiet er gjerningsmennene er væpnet med rifler, og de var fortsatt på frifot ved 23-tiden. Tyske myndigheter har erklært alarmberedskap i München, og delstatsmyndighetene har satt krisestab.

Politiets antiterrorstyrker er satt inn i jakten på gjerningsmennene, og hele München er mer eller mindre stengt av.

Alle busser, trikker, T-baner og tog i München er stanset, og sentralstasjonen er evakuert. Politiet ber folk holde seg innendørs, og TV-bilder viser tungt bevæpnet politi mange steder i byen.

Kun skyting på kjøpesenteret

Flere medier meldte tidligere at det også hadde blitt løsnet skudd andre steder enn kjøpesenteret. Politiet opplyser imidlertid fredag kveld at det kun har vært én skyteepisode, ved kjøpesenteret.

Politiet har uttalt at de mistenker at skytingen i byen er et terrorangrep, men sier de ikke har noen indikasjoner på at angrepet i München var en islamistisk terrorhandling, melder Reuters.

– Jævla utlending

Videoer på sosiale medier viser en lyshudet gjerningsmann, og øyenvitner forteller ifølge avisa Bild at en av gjerningsmennene ropte «Scheiß Ausländer», som betyr «jævla utlending».

I tillegg viser avisen til en video på sosiale medier som angivelig viser en gjerningsmann som sier «jeg er tysker». Om de to mennene det er snakk om, er den samme, er uklart. Politiet kan ikke bekrefte disse opplysningene.

– Flere kritisk såret

Politiet skriver på Twitter at de ikke har oversikt over hvor mange som er såret. i skytingen. Ifølge nyhetsbyrået AP er tilstanden kritisk for flere av de sårede.

Polititalsmann Martins opplyser at politiet ikke kan bekrefte meldinger om at en gjerningsperson har skutt og drept seg selv. Det tyske magasinet Focus siterte tidligere fredag kveld en politikilde på at en gjerningsperson hadde begått selvmord.

– Løp som gale

Norske Christian Nilsen forteller til VG at han var sammen med kona Jane Nilsen og deres barn ved kjøpesenteret da skytingen begynte.

– Folk løp som gale ut fra McDonalds. En hel haug med mennesker. Så kommer det en gjerningsmann ut, han tar opp en pistol og begynner å skyte mot menneskene som løper vekk i frykt. Heldigvis løp han motsatt vei fra der vi sto, sier Nilsen til VG.

– Vi kom oss inn i en bygning, jeg tror det var et hotell. Vi ventet der til det var over, sier Christian Nilsen til VG.

PST og UD følger situasjonen

Utenriksdepartementet ber nordmenn som oppholder seg i München, følge råd fra lokale myndigheter og holde seg innendørs.

– Vi er i kontakt med ambassaden, men vi har foreløpig ikke fått konkrete beskjeder om at det er nordmenn involvert. Det oppholder seg selvfølgelig på en vanlig dag ofte nordmenn i München, så vi følger situasjonen nøye, sier Rune Bjåstad, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) følger situasjonen i München for å finne ut om det påvirker trusselbildet i Norge, heter det i en Twitter-melding fra PST.